Στουρνάρας: Δεν θα μειώσουμε τους φόρους γιατί δεν έχουμε ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα

09:26 3/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Έντονα ενοχλημένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις διαρροές σχετικά με τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης, λίγες ημέρες πριν από τη νέα κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ.Στουρνάρας

υπογραμμίζει: «Δεν είναι ώρα για μείωση φόρου. Δεν έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στο σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο.

Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών». «Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός κλείνει όλες τις συζητήσεις για το ζήτημα αυτό, οι οποίες διαρκούν από τις αρχές τους έτους», επισημαίνει ο υπουργός.

Μπορεί τα έσοδα από την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης να μειώθηκαν την περίοδο 2012-2013 κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2011-2012, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι στη νέα χειμερινή περίοδο (από τον Οκτώβριο του 2013) τα έσοδα θα αυξηθούν.

Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι τα προηγούμενα χρόνια διοχετεύονταν στην αγορά ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που προορίζονταν για άλλες χρήσεις.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα