Συναγερμός στο υπουργείο Πολιτισμού- Προβλήματα στην επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης

09:30 9/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Μια σοβαρή ανατροπή σημειώθηκε στο σχέδιο για επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης καθώς τα μηχανήματα κατά τις πρώτες εκσκαφές έπεσαν σε νερά με αποτέλεσμα τη διακοπή των εργασιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Ρηγόπουλου στην Καθημερινή η εξέλιξη αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου καθώς ένα σημαντικό τμήμα της επέκτασης του κτιρίου πραγματοποιείται υπογείως και σε μεγάλο βάθος.

Πώς όμως έγινε αυτό τη στιγμή που στον γειτονικό σταθμό του «Ευαγγελισμού» δεν υπήρξε πρόβλημα; Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος σύμφωνα

με το ρεπορτάζ καθώς στη γεωτεχνική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για τον υδροφόρο ορίζοντα από τη δεκαετία του '90, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή του σταθμού «Ευαγγελισμός». Εξαιτίας της άντλησης υδάτων από το εργοτάξιο του μετρό ο πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής (η οδός Μιχαλακοπούλου ακολουθεί την κοίτη του σκεπασμένου Ιλισσού) μειώθηκε σημαντικά.«Προφανώς στα χρόνια που ακολούθησαν η στάθμη των υδάτων επανήλθε στο φυσικό της ύψος εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους εργαζομένους στο εργοτάξιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νερά βρίσκονται από 7 έως 10 μέτρα πιο ψηλά από το σημείο που υποδείκνυε η γεωτεχνική μελέτη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Καθησυχαστική είναι πάντως η Πόπη Δήμου, αναπληρωτής τμηματάρχης στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία μιλώντας στην εφημερίδα επισημαίνει πως «το έργο δεν πρόκειται να σταματήσει. Ούτε θα υπάρξει νέα γεωτεχνική μελέτη» και προανήγγειλε τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη που μοιραία θα φέρουν αύξηση του κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα