Θρίλερ στο Μαξίμου: Η «κατσάδα» στον Στουρνάρα και οι ειρωνείες Βενιζέλου σε Σαμαρά

Ανοικτή παραμένει ακόμη η «παρτίδα» μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Μπορεί να συμφώνησαν ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, ωστόσο στελέχη από την Ιπποκράτους και στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν αποκλείουν νέα εμπλοκή στη σύσκεψη της Τετάρτης, με τα σενάρια περί αλλαγής Πρωθυπουργού – ή ακόμη και εκλογών – να παραμένουν

στο τραπέζι.

Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας

Επί της ουσίας, αυτό που συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, που διήρκησε 3,5 ώρες, ήταν δύο πράγματα: Η προσπάθεια να αποφευχθούν οι εκλογές που θα ήταν καταστρεπτικές για την οικονομία, όπως είπαν και η «παράταση» 48 ωρών που έδωσαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στον Πρωθυπουργό για να επανέλθει. «Φέρε μας τις προτάσεις σου αύριο» είπε ο κ. Βενιζέλος στον Αντώνη Σαμαρά. «Αύριο δεν μπορώ» απάντησε εκείνος επικαλούμενος υποχρεώσεις. «Τότε μεθαύριο» αντιπρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να ανταλάσσουν βαριές εκφράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος «έβαλε τις φωνές» στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα για τους χειρισμούς στο θέμα της ΕΡΤ. Από την άλλη, ο Φώτης Κουβέλης έθεσε εκ νέου το πολιτικό ζήτημα, υπενθυμίζοντας πως «το Σύνταγμα προβλέπει λύσεις, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μπορεί να βρεθεί κι άλλη λύση πλην των εκλογών». Άποψη με την οποία φέρεται να συμφώνησε και ο κ. Βενιζέλος. Το υπονοούμενο για αλλαγή Πρωθυπουργού ήταν κάτι παραπάνω από σαφές και βάρυνε περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα στους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης. Είπε ευθέως ότι το ζήτημα δεν είναι η ΕΡΤ αλλά το έλλειμμα δημοκρατίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Απέρριψε ως ανεπαρκή τα 9 σημεία του Αντώνη Σαμαρά για την λειτουργία της κυβέρνησης και ζήτησε:

- Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας,

- Ανασχηματισμό,

- Ομάδα συντονισμού που θα εφαρμόζει τις αποφάσεις των τριών πολιτικών αρχηγών.

Για το θέμα της ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός ερμήνευσε την απόφαση του ΣτΕ με συγκεκριμένο τρόπο: «Όσοι προσέφυγαν κατά της απόφασης της κυβέρνησης ζήτησαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικά και τα 4 άρθρα που προβλέπει. Στο πρώτο άρθρο αναφέρει ρητά ότι κλείνει η ΕΡΤ. Επ’ αυτού, το ΣτΕ δεν πήρε απόφαση. Άρα δεν αναιρείται το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ, τέλος! Το μόνο που ζητά το ΣτΕ είναι να μην υπάρχει το «μαύρο» φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς.

Από την άλλη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν στο δεύτερο σημείο της απόφασης του ΣτΕ που δίνει εντολή στους κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να υπάρξει εκπομπή προγράμματος μέχρι να βρεθεί ο νέος φορέας. «Πολιτικά και πρακτικά ο μόνος Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας που μπορεί να εμπέμψει είναι η ΕΡΤ προ του κλεισίματος της, ως έχει. «Αν νομίζεις Αντώνη ότι ο Στουρνάρας είναι Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να μας το πεις» φέρεται να είπε ειρωνικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Πρωθυπουργό. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της».

Με απλά λόγια το ΠΑΣΟΚ ζητά από τον κ. Σαμαρά:

Α. Να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την Κοινή Υπουργική Απόφαση και να φέρει καινούργια, είτε με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση συμφωνημένη βεβαίως, είτε με νόμο που θα ψηφιστεί με μια ταχεία διαδικασία από τη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε την απόφαση του ΣτΕ η οποία μιλά για την ανάγκη Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να κάνει τις εκπομπές. «Δεν υπάρχει άλλος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ούτε μπορεί να συσταθεί. Και φυσικά, όταν μιλάμε για Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα δεν εννοούμε το Υπουργείο Οικονομικών που δεν έχει άδεια εκπομπής, δεν εννοούμε ούτε μια Στρατιωτική Μονάδα η οποία θα μπορούσε να πάει στην Κατεχάκη και να εκπέμψει» είπε χαρακτηριστικά.

Β. Να κάνει πράξη τον ανασχηματισμό, την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου μέσω ομάδας συντονισμού.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως δεν κρύβει ότι ακόμη και αν προκριθεί η πρόταση του για επαναλειτουργία της ΕΡΤ στο προηγούμενο καθεστώς, αυτό θα είναι εντελώς προσωρινό και πως θα υπάρξουν πολλές εκατοντάδες απολύσεων στο προσωπικό. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος αν θα ανοίξει η ΕΡΤ με όλο το προσωπικό, απάντησε: «Έχουμε πει ότι πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού και σε μεταρρύθμιση… Αλλά πρώτα θα υπάρξει νόμος, σχέδιο, συμφωνία και μετά η εφαρμογή του νέου σχήματος». Επανέλαβε αρκετές φορές ότι η ΕΡΤ είναι η αφορμή και πως «ο αγώνας δε γίνεται για κάποιους εργαζομένους ή για κάποιες δεδομένες καταστάσεις» αλλά «για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, την πολιτική μας σοβαρότητα, την προοπτική της κυβέρνησης, την αγωνία του ελληνικού λαού που δε θέλει εκλογές».

Δεν είναι λίγοι στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσοι πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς, στη σύσκεψη της Τετάρτης θα επανέλθει, εμμένοντας στις απόψεις του και παρουσιάζοντας ένα σχέδιο που θα προβλέπει την ίδρυση ενός νέου φορέα με σαφώς λιγότερο προσωπικό. «Πως θα λειτουργήσει αυτό; Πως θα μπει στην Αγία Παρασκευή; Εμείς ζητάμε το λογικό και πρακτικό: Επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αμέσως μετά οι σκληρές αποφάσεις» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα