Τι έκανε και τι δεν έκανε ο Πογέτ στην ΑΕΚ

Τί συνέβη και μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες ο Ουρουγουανός τεχνικός της ΑΕΚ μετατράπηκε από σωτήρας και «μάγος του πάγκου» σε αποδιοπομπαίο τράγο;

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Ο Γκουστάβο Πογέτ ανέλαβε την ΑΕΚ στις 29 Οκτωβρίου 2015. Μέχρι τότε η «Ένωση» μετρούσε στο πρωτάθλημα πέντε νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό,

η δεύτερη εκ των οποίων με 0-4 ήταν και ο βασικός λόγος που απομακρύνθηκε ο Τραϊανός Δέλλας. Ποιά ήταν έκτοτε τα πεπραγμένα του Ουρουγουανού;

Τι έκανε ο Πογέτ

-Με 18 νίκες, πέντε ισοπαλίες και άλλες τόσες ήττες έφερε την ομάδα δεύτερη στο πρωτάθλημα και στα ημιτελικά του κυπέλλου, με καλές πιθανότητες να περάσει στον τελικό.

-Παρέλαβε ένα ρόστερ που επί δύο συναπτές σεζόν αγωνιζόταν αποκλειστικά με 4-2-3-1 και προσπάθησε να βρει ένα σύστημα που να ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά των παικτών που είχε στη διάθεσή του, κυρίως το 4-3-3, το 4-4-2 αλλά και το 3-5-2 όποτε χρειάστηκε.

-Πήρε τον εξαιρετικό αμυντικό χαφ Γιόχανσον και του έδωσε αρμοδιότητες «box to box» μέσου, με θεαματικά για την ανάπτυξη και την δημιουργικότητα της ομάδας αποτελέσματα.

-Έβγαλε τον Αραβίδη από τα άκρα, όπου χανόταν, και τον έφερε στο κέντρο της επίθεσης, όπου και αποδίδει καλύτερα.

-Πισωγύρισε τον Μάνταλο από «δεκάρι» σε εσωτερικό κεντρικό μέσο, συνδέοντας έτσι πιο αποτελεσματικά την άμυνα με την επίθεση.

-Ενίσχυσε, θωράκισε και βελτίωσε την αμυντική λειτουργία και ταυτοχρόνως εφάρμοσε παγίδες ασφυκτικού πρέσινγκ στο δικό του τρίτο του γηπέδου, με σκοπό το κλέψιμο και την αντεπίθεση στη φάση του transition game (το σημείο όπου αλλάζει κατοχή η μπάλα).

-Ενέπνευσε τους παίκτες, έπεισε ότι ξέρει τι κάνει και -κυρίως- γιατί το κάνει.

Τι δεν έκανε ο Πογέτ

-Δεν είχε αυτό που λέμε «επιθετικό πνεύμα». Ήταν θιασώτης της «σφιχτής άμυνας» και της λογικής ότι για να πάρουμε αποτέλεσμα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μη φάμε γκολ και μετά βλέπουμε, λογική που ανέκαθεν έφερνε αλλεργία στους φίλους και οπαδούς των «μεγάλων» ομάδων της χώρας.

-Αντιμετώπιζε σχεδόν όλες τις ομάδες ως δυνάμει επικίνδυνες, ασχέτως της θεωρητικής τους δυναμικότητας η της βαθμολογικής τους θέσης. Και τρελαινόταν ο κόσμος όταν έβλεπε συντηρητική προσέγγιση σε παιχνίδια όπως π.χ. κόντρα στον Πανθρακικό ή την Καλλονή διότι «αυτούς πρέπει να τους ρίχνουμε πέντε γκολάκια για την πλάκα μας».

-Απαιτούσε ακόμα και από τους θεαματικότερους παίκτες της ομάδας (Μπαρμπόζα, Μάνταλο, Βάργκας, Μπουονανότε) συνεχή αμυντική προσήλωση τέτοια που πιθανόν τους αφαιρούσε τη διάθεση και την ενέργεια για «τσαλίμια» και «μαγείες» όταν έπαιρναν την μπάλα στα πόδια τους.

Γιατί λοιπόν φεύγει ο Πογέτ;

-Γιατί εκτός έδρας η ΑΕΚ παρουσιάστηκε για σειρά παιχνιδιών νωθρή, ανέμπνευστη και αναποτελεσματική.

-Γιατί «καλός ήσουν για να φέρεις το καράβι στα ίσα του, αλλά εμείς αλλιώς ονειρευόμαστε την ΑΕΚάρα μας».

-Γιατί «του χρόνου πάμε για πρωτάθλημα, Ευρώπη και τα ρέστα και καλό είναι να έχουμε ως προπονητή κάποιον που ήταν γνωστός ως παίκτης, αλλά ακόμα καλύτερο να έχουμε κάποιον που δεν παρουσιάζει ως μεγαλύτερο προπονητικό κατόρθωμα το ότι ανέβασε την Μπράιτον από την League One στην Championship».

-Γιατί δεν τα βρήκαμε στα λεφτά, δεν τα βρήκαμε στο σχεδιασμό της νέας χρονιάς, δεν τα βρήκαμε στον προϋπολογισμό των μεταγραφών του καλοκαιριού ή στον τρόπο που θα γίνουν αυτές ή όλα αυτά μαζί ή λίγο απ’ όλα, συν άλλα ζητήματα που πιθανώς να μην μάθουμε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση ο Ουρουγουανός τεχνικός κύριος ήρθε και κύριος φεύγει. Παρέλαβε μια ομάδα που δεν είχε φτιάξει ο ίδιος και η οποία δεν ενισχύθηκε όπως αυτός θα ήθελε τον Ιανουάριο, την σουλούπωσε και την παρέδωσε αν μη τι άλλο πιο μονταρισμένη, πιο σίγουρη και πιο μπαρουτοκαπνισμένη απ’ ότι ήταν όταν την ανέλαβε. Adios Gustavo.

The post Τι έκανε και τι δεν έκανε ο Πογέτ στην ΑΕΚ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα