Oι… ωραίοι έχουν χρέη!

Δεν ανακαλύπτει κανείς την Αμερική, αν πει πως το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας! Γνωστό είναι αυτό και έχει αποδειχθεί πολλές φορές και με τα καλά του και με τα άσχημά του. Για παράδειγμα, όταν το καλοκαίρι του 2004 η εθνική ομάδα πέτυχε τον άθλο της Πορτογαλίας κατακτώντας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, την ίδια εποχή όλη η ελληνική κοινωνία ζούσε την… νιρβάνα της!

Του Μιχάλη Τσαμπά

Τα καταναλωτικά δάνεια και τα διακοποδάνεια έδιναν και έπαιρναν, τα Καγιέν κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς

δρόμους περισσότερο κι από τα Φίατ, τα μπουζούκια γέμιζαν και δούλευαν 4 ημέρες την εβδομάδα και γενικά ο νεοπλουτισμός είχε την… τιμητική του. Τίποτα δεν έδειχνε το τι θα ακολουθήσει. Όμως, όπως εκείνη η επιτυχία δεν ήταν προϊόν μιας συντονισμένης προσπάθειας του ελληνικού αθλητισμού, αλλά πολλές καλές στιγμές μαζί του Ρεχάγκελ και των παικτών του, έτσι και η ευημερία όλων ήταν (και αποδείχθηκε) κάτι επίπλαστο! Λίγα χρόνια μετά, στις μέρες μας, αυτή η φούσκα έσκασε και πλέον… όποιον πάρει ο Χάρος! Περιουσίες χάθηκαν μέσα σε ένα βράδυ, η ανεργία έχει πιάσει… ταβάνι, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, στους μισθούς και τις συντάξεις το μαχαίρι είναι ολοένα και πιο μεγάλο και τα χαράτσια ξαναμπήκαν για τα καλά στην ζωή μας.

Ως μικρογραφία (όπως αναφέραμε και στον πρόλογο) μιας κοινωνίας που καταρρέει, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να την… γλιτώσει! Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε κάτι για να την γλιτώσει. Παράγοντες-λαμόγια, με μόνο στόχο τους να πλουτίσουν με κάθε τρόπο, επιβίωναν, ενώ και οι παίκτες όλο ζητούσαν και περισσότερα χρήματα, χωρίς να τους νοιάζει από πού προέρχονται όλα αυτά.

Η… κάνουλα όμως έκλεισε και η φούσκα έσκασε. Το ταμείο είναι μείον πια και τα χρέη κοντεύουν να πνίξουν όλο αυτό το σαθρό οικοδόμημα!

Η… μισή (ίσως και παραπάνω) Σούπερ Λίγκα είναι πνιγμένη στα χρέη. Ομάδες με εκατομμύρια πιστούς και ιστορία δεν μπορούν να ανασάνουν. Πιο «τρανταχτό» παράδειγμα από όλα είναι αυτό της ΑΕΚ! Οι παίκτες τους έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένα 7-8 μηνών και δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι οι… χαμηλόμισθοι, δηλαδή οι πιτσιρικάδες που δεν έχουν μεγάλα συμβόλαια (ή καβάντζες από την καριέρα τους), έχουν πλέον μεγάλο πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης. Οι αντοχές πλέον δεν υπάρχουν και το χειρότερο είναι ότι η κοροϊδία καλά κρατεί, καθώς η διοίκηση με διάφορα… τρικ περί επενδυτών προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς, έστω κι αν πλέον τα… επεισόδια και οι δηλώσεις αγανάκτησης είναι καθημερινά!

Όμως δεν είναι μόνο η ΑΕΚ που έχει μεγάλο πρόβλημα. Κι ο έτερος δικέφαλος της Σούπερ Λίγκας, αυτός του Βορρά, δεν πλέει σε πιο ήρεμα πελάγη. Κι εκεί τα χρέη προς τους παίκτες είναι πολλά, κι εκεί κανείς με σιγουριά δεν μπορεί να ξέρει τι… ξημερώνει! Άλλωστε μόλις πριν δύο εβδομάδες η διοίκηση του ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να πουλήσει μεσούσης της περιόδου τους δύο καλύτερους παίκτες της ομάδας της, τον Αντελίνο Βιερίνια και τον Πάμπλο Κοντρέρας, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα τα… άδεια

Keywords
Τυχαία Θέματα