To πρώτο επιτραπέζιο λέιζερ ακτινών-Χ

Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε το πρώτο λέιζερ ακτινών-Χ, το οποίο παράγεται από μία και μόνο μικρή επιτραπέζια συσκευή.

Το επιστημονικό επίτευγμα αυτό ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία απεικονιστικών συσκευών υπερ-υψηλής ανάλυσης, που θα διεισδύουν σε βάθος στα μυστικά ενός κυττάρου ή μιας χημικής αντίδρασης.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και την Ισπανία, με επικεφαλής τους καθηγητές Φυσικής Μάργκαρετ Μαρνέιν και Χένρι Καπτέιν του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό

"Science”, δήλωσαν ότι, επειδή τα μήκη κύματος της ακτινοβολίας-Χ είναι 1.000 φορές πιο μικρά από αυτά του ορατού φωτός και επίσης μπορούν να διαπερνούν τα υλικά, οι νέες ακτίνες υπόσχονται μία σειρά από επαναστατικές δυνατότητες στην ιατρική και σε άλλα επιστημονικά πεδία.

Επίσης, για πρώτη φορά η ακτίνα φωτός που παρήχθη με αυτό τον τρόπο, καλύπτει ένα ευρύ ενεργειακό φάσμα, καθώς περιλαμβάνει ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά μήκη κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, πρόκειται για την ευρύτερου φάσματος πηγή φωτός που έχει δημιουργηθεί ποτέ.

Το συγκεκριμένο είδος μέχρι στιγμής ήταν πολυδάπανο για να δημιουργηθεί, όμως με την τελευταία ανακάλυψη η τεχνολογία λέιζερ αναμένεται να έχει περισσότερες πρακτικές εφαρμογές.

Πηγή: nooz.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα