Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές-Ώρα εξόδου για τη ΝΔ

-Διαχείριση της δυσαρέσκειας από τον πρόεδρο της Ν.Δ. για το «ναι» στο νέο Μνημόνιο.

-Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησε τη χώρα σε αυτό το σημείο, γιατί επί δύο χρόνια δεν διαπραγματεύτηκε.

Η έξοδος από το «κάδρο» της κυβέρνησης Παπαδήμου μέσω εκλογών, την οποία αποφάσισε ο Αντώνης Σαμαρας

και ανήγγειλε με το διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης, επελέγη ως μόνη λύση για να προλάβει την αναπόφευκτη περαιτέρω πολιτική φθορά, συνέπεια της συναίνεσής του στο νέο Μνημόνιο.

Του Λάμπρου Καλλαρύτη

Η επόμενη της συμφωνίας για τα οδυνηρά μέτρα βρήκε τη Ν.Δ. να κλυδωνίζεται από τις αντιδράσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών, που θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς διέπραξε στρατηγικό λάθος, βάζοντας το όνομά του δίπλα στα πιο σκληρά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον Δυτικό κόσμο συνολικά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντέτεινε ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά, καταφέρνοντας να αποτρέψει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων, την επέκταση της μείωσης του κατώτατου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά στον χρόνο των εκλογών, παρ’ ό,τι κ. Σαμαράς απέφυγε να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία, συνεργάτες του επιμένουν ότι ισχύει η αρχική πρόθεση για την 8η Απριλίου, ωστόσο όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι η πλέον πιθανή Κυριακή, που θα στηθούν οι κάλπες, είναι αυτή της 29ης Απριλίου. Με την αναφορά του σε εκλογές και στην ανάγκη ανάδειξης κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή, ο κ. Σαμαράς είχε ως κατ' αρχάς στόχο να εκτονώσει την πίεση και τη δυσαρέσκεια του κομματικού ακροατηρίου και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της παράταξής του με την προοπτική της έλευσης στην εξουσία.

Οι στοχεύσεις

Στο διάγγελμά του έδειξε τα μέτωπα που σκοπεύει να ανοίξει στην προεκλογική περίοδο, την οποία κατ’ ουσίαν εγκαινίασε. Στο στόχαστρο βρέθηκε βέβαια το ΠΑΣΟΚ συνολικά, αλλά το κύριο βάρος της επίθεσης δέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο εύλογα ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι θα έχει αντίπαλο στις εκλογές. Παράλληλα, επανέφερε το «κατηγορώ» για «ευθύνες δύο ετών» -απουσία πολιτικής και διαπραγμάτευσης- δημιουργώντας το αιτιολογικό πλαίσιο αφενός της τωρινής του στάσης και αφετέρου της μελλοντικής του πολιτικής, εφόσον η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, παρά την όποια διαπραγμάτευση σχεδιάζει να κάνει.

Το επόμενο άμεσο τεστ για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι η ψηφοφορία στη Βουλή. Ήδη βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Δημήτρης Σταμάτης, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τα μέτρα και το ερώτημα είναι τι έκταση θα πάρουν οι διαρροές. Στην Συγγρού υπήρχαν σκέψεις να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, όμως στην πορεία και υπό το φως των αντιδράσεων προβληματίστηκαν, διότι αν παρ’ όλα αυτά υπάρξει ικανός αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. που θα καταψηφίσουν, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ή θα πρέπει να τους διαγράψει ή να προσπεράσει τ

Keywords
Τυχαία Θέματα