Απονομή χάριτος στον Λουτσένκο και κατευνασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χορήγησε σήμερα χάρη στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο, πιστό σύμμαχο της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, μια κίνηση που έχει φαίνεται στόχο να κατευνάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιλεκτική δικαιοσύνη του ανατολικού κράτους.

«Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπέγραψε το διάταγμα για τη χορήγηση προεδρικής χάρης σε έξι καταδικασμένους, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γεόργι Φιλιπτσούκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού

συμβουλίου.

Τέσσερις από τους έξι καταδικασμένους που πήραν χάρη, μεταξύ των οποίων ο Λουτσένκο, πρόκειται να αποφυλακιστούν σήμερα, ανακοίνωσε η διεύθυνση των φυλακών. «Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από σήμερα», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της.

Η δήλωση του Γιανουκόβιτς το Σάββατο, με την οποία ζητούσε από τη σχετική επιτροπή να εξετάσει «χωρίς καθυστέρηση» την περίπτωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, είχε ερμηνευθεί από παρατηρητές στην Ουκρανία ως κίνηση με στόχο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την ΕΕ, η οποία δεν παύει να καταγγέλλει την «επιλεκτική δικαιοσύνη» στην Ουκρανία. Οι καταδίκες της Τιμοσένκο -η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας- και του Λουτσένκο, οι οποίες επικρίθηκαν ανοικτά από τη Δύση, βρίσκονται στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ.

Ο Λουτσένκο είναι φυλακισμένος από τον Δεκέμβριο 2010, και σύμφωνα με την οικογένεια

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν την απονομή χάριτος.

«Επιτέλους», έγραψε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, στο λογαριασμό του στο Twitter. «Χαιρετίζω ζωηρά την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να χορηγήσει χάρη στον Λουτσένκο. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ένα βήμα σημαντικό για να αντιμετωπιστεί η επιλεκτική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας ωστόσο δεν αναφέρεται το όνομα της Τιμοσένκο η οποία, σύμφωνα με τους παρατηρητές, κινδυνεύει να μείνει καιρό στη φυλακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα