«Αποζημίωση ηθικής βλάβης» θα χρεώνει το Δημόσιο

Το 2013 είναι η καταλυτική χρονιά περιορισμού της φοροδιαφυγής. Αν οι Εφορίες δεν μαζέψουν φορολογικά έσοδα, πάλι εμείς θα πληρώσουμε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ωστόσο αυξάνουν με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν το Ελληνικό Κράτος να εντοπίσει και να φορολογήσει αυστηρά αυτούς που φορο-αποφεύγουν. Μια καινούργια ιδέα που ήρθε από την Ολλανδία και εφαρμόζεται αμέσως είναι η απαίτηση του Ελληνικού Δημοσίου να εισπράττει όχι μόνον πρόστιμα, αλλά και αποζημίωση για «ηθική βλάβη» από την

μη καταβολή φόρων.

Με ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε η Διεύθυνση Αναγκαστικής Είσπραξης του υπουργείου, δίδεται εντολή στους υπαλλήλους των εφοριών να παρίστανται -υπό τις οδηγίες των διευθυντών τους- στα δικαστήρια ως πολιτικοί ενάγοντες και να ζητούν την ποινική δίωξη και την καταβολή αποζημίωσης προς το δημόσιο, για υποθέσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία. Οι διευθυντές των Εφοριών καλούνται «να δίνουν εντολή σε υπάλληλο της υπηρεσίας τους να εκπροσωπήσει το Δημόσιο σε παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητώντας από το Δικαστήριο να επιδικάσει σε βάρος του κατηγορουμένου και υπέρ του Δημοσίου ποσό ως χρηματική αποζημίωση από την ηθική βλάβη που υπέστη το Δημόσιο λόγω της προσβολής του κύρους του από τη συμπεριφορά του φορολογουμένου»!

Έχει τεθεί μάλιστα όριο οφειλής τα 20.000 ευρώ και άνω για την ενεργοποίηση αυτής της διάταξης. Η απειλή της ποινικής δίωξης και της αποζημίωσης για... προσβολή του κύρους του Δημοσίου προβάλλεται έτσι ως μέσο αποτροπής και συμμόρφωσης των φορολογουμένων. Οι δικαστικές υπηρεσίες των Εφοριών ταλαιπωρούνται χρόνια ολόκληρα αναζητώντας χιλιάδες «εξαφανισμένους» οφειλέτες του δημοσίου που όχι μόνο αδιαφορούν στις προσκλήσεις για τακτοποίηση των χρεών τους, αλλά επιπλέον απειλούν και βιαιοπραγούν κατά των υπαλλήλων.

Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών καθοδηγεί «βήμα προς βήμα» τους υπαλλήλους των Εφοριών για το πώς θα σταθούν και τι θα πουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. «Ο υπάλληλος, ο οποίος εκπροσωπεί την Φορολογική Αρχή, οφείλει πριν την έναρξη της συζήτησης της ουσίας της υπόθεσης, δηλαδή πριν την εξέταση των μαρτύρων και πριν την ανάγνωση των εγγράφων (ήτοι αμέσως μετά την εκφώνηση του ονόματος του κατηγορουμένου και των μαρτύρων από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου) να πλησιάσει στην έδρα του Δικαστηρίου και να δηλώσει ότι, μετά από εντολή του Διευθυντή της Υπηρεσίας (...) το Ελληνικό Δημόσιο παρίσταται μέσω αυτού ως πολιτικώς ενάγων ενώπιον του Δικαστηρίου για την χρηματική ικανοποίηση από τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου». Μέσα στο 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ, ενώ στο πεντάμηνο Αυγουστου-Νοεμβρίου οι πολίτες άφηναν απλήρωτα χρέη από φόρους (εισοδήματος κ.λπ.) ύψους 5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα