Διαγραφή Παπανώτα: Λυπάμαι με τον τρόπο σκέψης τους

Ο Δημήτρης Παπανώτας, στην πρώτη του δήλωση μετά την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές κατά της Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι μια μεγάλη νίκη της ΝΔ γενικά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων, δηλώνοντας ότι λυπάται ειλικρινά για τον τρόπο σκέψης τους. «Τους είπα αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε

τις επιθέσεις που σίγουρα θα δεχτώ γιατί είμαι ένας υποψήφιος που είμαι στο κέντρο της προσοχής τότε να παραιτηθώ. Και μου είπαν όχι Δημήτρη μου είμαστε δίπλα σου και στο πλευρό σου. Δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο», προσέθεσε.

Αιχμές για Κασσελάκη και Μπεκατώρου

Μιλώντας στο Tlive και την Τατιάνα Στεφανίδου ο Δημήτρης Παπανώτας πρόσθεσε: «Θέλω να θυμίσω στον κ. Κασσελάκη ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε». Για τη Σοφία Μπεκατώρου που αντέδρασε έντονα, ο Δημήτρης Παπανώτας είπε «εγώ είμαι πρόθυμος να βρεθούμε σε μια τηλεοπτική συζήτηση με την κυρία Μπεκατώρου και να συζητήσουμε για όλα τα πολιτικά θέματα» και σε άλλο σημείο τόνισε: «Αυτό που είναι η βασική αρχή του #MeToo είναι “βγείτε και μιλήστε”». Κατηγόρησε, δε, τη Σοφία Μπεκατώρου για πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Μίλησε πάλι για «κοπτορραπτική» στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι ούτε ο ίδιος έχει όλο το περιεχόμενο των δηλώσεών του, και κλείνοντας άφησε ξανά αιχμές για τους συνυποψηφίους του: «Διαπιστώνω ότι υπάρχουν άνθρωποι ίσως σκεπτόμενοι που όμως σκέπτονται πολύ γρήγορα και χάνουν την ουσία των πραγμάτων. Ελπίζω σε βελτίωση αυτής της κατάστασης και ελπίζω να μπει στο τραπέζι η πραγματική ατζέντα με τα πραγματικά προβλήματα και όχι ό,τι ανακαλύπτει ο κάθε συνυποψήφιος για να ευνοήσει τη θέση του».

Οσα είπε ο Δημήτρης Παπανώτας μετά την αποπομπή του

«Είναι μια μεγάλη νίκη που κατήγαγε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η ΝΔ γενικότερα, η Νέα Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ και όλοι οι υπόλοιποι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τους δίνω τα συγχαρητήριά μου, για τον ρηχό τρόπο σκέψης που αντιμετώπισαν το θέμα και ειλικρινά λυπάμαι. Αλλά χαίρομαι από την άλλη πλευρά γιατί όταν μπεις σε έναν στίβο να δώσεις έναν αγώνα και οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες καλό είναι να το μαθαίνεις πολύ νωρίς. Εγώ από χθες είχα μιλήσει με πολύ ψηλά ιστάμενους του κόμματος και τους είπα αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που σίγουρα θα δεχτώ γιατί είμαι ένας υποψήφιος που είμαι στο κέντρο της προσοχής τότε να παραιτηθώ. Και μου είπαν Δημήτρη μου είμαστε δίπλα σου και στο πλευρό σου.

Δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο όσο για τους συνυποψήφιούς μου νομίζω ότι σε όσες συνεντεύξεις έχω δώσει μέχρι τώρα αλλά και στη Νέα Σμύρνη που μίλησα, είπα ότι είναι όλοι άξιοι και δεν έχει σημασία ποιον ακριβώς θα ψηφίσουν, σημασία έχει να αλλάξουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης και της Ελλάδας και να την κάνουμε προοδευτική. Δεν θέλουν την βοήθειά μου; Δεν πειράζει, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για προσβολή όχι μόνο στο πρόσωπό μου αλλά στο πρόσωπο όλων που συνέρρευσαν μια Κυριακή με 30 βαθμούς Κελσίου και αντί να πάνε στην παραλία ήρθαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος».

Οταν η παρουσιάστρια του T-Live τού είπε ότι «το πήρε επάνω του ο κ. Κασσελάκης», ο Δημήτρης Παπανώτας απάντησε: «Καλή συνέχεια του εύχομαι και του κ. Κασσελάκη». Οταν η Τατιάνα Στεφανίδου του επισήμανε ότι ο κ. Κασσελάκης το πήρε επάνω του ο Δημήτρης Παπανώτας σημείωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ. Θέλω να του θυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε». Και πρόσθεσε: «Πάρα πολύ τον έχω στηρίξει. Δεν έχει σημασία αυτό».

“Δεν νομίζω ότι αυτή είναι δεοντολογική συμπεριφορά μεταξύ συνυποψηφίων”

Η παρουσιάστρια στη συνέχεια επισήμανε ότι «ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι απέπεμψαν τον Παπανώτα επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου» με τον Δημήτρη Παπανώτα να συμφωνεί και να προσθέτει: «Και δεν νομίζω ότι αυτή είναι δεοντολογική συμπεριφορά μεταξύ συνυποψηφίων. Αν θέλουν να μετρήσουμε τις απόψεις μας σε πολλά ζητήματα εγώ είμαι πρόθυμος να βρεθούμε σε μια τηλεοπτική συζήτηση με την κυρία Μπεκατώρου και να συζητήσουμε για όλα τα πολιτικά θέματα. Οτι καταφέρνουν να αλλάξουν την ατζέντα ενώ ο κόσμος πεινάει και δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ, αντιμετωπίζει κράτος με έλλειμμα στο κράτος δικαίου, αντιμετωπίζει ανασφάλεια γιατί δεν μπορεί να βγει στον δρόμο δεν ξέρει ποιος θα του την πέσει. Οταν αντιμετωπίζει όλα αυτά τα πολύ σημαντικά προβλήματα που θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα, διαρροή προσωπικών δεδομένων και τα πάντα και μεταφέρει η κυρία Μπεκατώρου την ατζέντα στην παρεξήγηση μιας δήλωσης».

“Οι κακοποιημένες γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν μιλήσουν δεν μπορούν να δεχθούν βοήθεια”

Ο Δημήτρης Παπανώτας εξήγησε ότι ούτε και αυτός έχει όλο το βίντεο και ότι ήταν αδύνατο να έχει ο ίδιος το πρωτότυπο. Σε ότι αφορά την επίμαχη δήλωσή του είπε: «Δεν έχουν σημασία όλα αυτά παιδιά. Σημασία έχει η ουσία του θέματος. Οι κακοποιημένες γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν μιλήσουν δεν μπορούν να δεχθούν βοήθεια. Δεν μπορεί κανένας να υποθέσει τι συμβαίνει σε ένα σπίτι. Είναι ηλίου φαεινότερο. Αρα όταν λές ότι μια γυναίκα ανέχεται μια κακοποιητική συμπεριφορά και δεν μιλάει, άρα το κάνει πρόβλημά της, είναι η αλήθεια. Και νομίζω ότι το κίνημα metoo μάλλον η κυρία Μπεκατώρου δεν το ξέρει αυτό ήταν ”Μιλήστε”, αν δεν μιλήστε.. Εκεί υπάρχουν κάποιες θεωρίες που λένε ότι κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να μιλήσουν γιατί είναι οικονομικά αδύναμες, γιατί φοβούνται, έχουμε δει αποφυλακίσεις βιαστών κλπ.

Πάρα πολύ σωστά όλα αυτά, η ουσία παραμένει η ίδια. Μπορεί να μην μιλήσουν στις αρχές, μίλα σε έναν καλό σου φίλο. Ανοιξε την καρδιά σου. Μίλα στον πατέρα σου. Γιατί ο πατέρας της Κυριακής βγήκε μετά τη δολοφονία -που ανατριχιάζω που το σκέφτομαι- που έλεγε ρωτούσα το παιδί μου συνεχώς είσαι καλα, περνάς καλά, συμβαίνει κάτι; Και δεν του μιλούσε. Πώς να την βοηθήσει ο χριστιανός αν δεν του μιλάει. Τα θυμάστε αυτά;».

Οταν η Τατιάνα Στεφανίδου τού σημείωσε ότι η επίμαχη δήλωση είχε γίνει καιρό πριν και ότι οι πληροφορίες λένε ότι βγήκε πολύ ψηλά στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπανώτας επισήμανε: «Μήπως αυτό ήταν το κίνητρο τελικά; Δεν ξέρω». Επανερχόμενος στο θέμα της επίμαχης δήλωσης ο Δημήτρης Παπανώτας επισήμανε: «Αφορούσε μια επίθεση της κυρίας Δούνια. Και είχα πει ότι δεν μπορεί να ξεκινάς την καριέρα σου στα 50. Με την ευκαιρία μιας άλλης κόντρας με την κυρία Μαγγίρα. Βγήκε λοιπόν να σχολιάσει η κυρία Δούνια στην τηλεόραση και είπε τι είναι αυτά που λέει ότι μια γυναίκα στα 50 δεν μπορεί, ενώ ένας άνδρας μπορεί. Οταν μου το έθεσαν αυτό οι δημοσιογράφοι, που δεν είπα ποτέ αυτό το πράγμα, εγώ είπα για έναν άνθρωπο γενικά είναι λίγο αργά να ξεκινήσει μια καριέρα στα 50, νομίζω είναι λογικό, όποιος θέλει του αρέσει αυτή η δήλωση όποιου θέλει δεν του αρέσει.

Πού εμπλέκεται το ζήτημα της ισότητας σε αυτή τη δήλωση; Εκεί ήταν οι αντιρρήσεις μου και είπα ότι υπάρχουν άνθρωπου που για να κάνουν καριέρα να φτιάξουν όνομα χρησιμοποιούν το θέμα της ισότητας και τα ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση. Δηλαδή να σου πω Τατιάνα πάω για καφέ και να μου πεις δεν ντρέπεσαι παλιάνθρωπε μισογύνη. Δεν γίνονται αυτά να σοβαρευτούμε και να κοιτάξουμε την ουσία του προβλήματος».

Στην επισήμανση της παρουσιάστριας ότι ο στίβος της πολιτικής είναι δύσκολος, ο Δημήτρης Παπανώτας σημείωσε: «Δεν πειράζει χάρισμά τους. Ας μείνουμε σε αυτό το στιλ παλαιοπολιτικής και παλαιοπολιιτικού λόγου αυτού που έχει αηδιάσει ο κόσμος και δεν πάει στις κάλπες. Ο κόσμος θέλει ανθρώπους που έχουν γνώση των θεμάτων και ακολουθούν μια ιδεολογία. Ούτε τους βεδουίνους της πολιτικής ούτε τους ανθρώπους, τους πολιτικούς τυχοδιώκτες, γιατί πρόκειται για πολιτικό τυχοδιωκτισμό από της πλευράς της κυρίας Μπεκατώρου νομίζω, είναι πολύ παλιακά όλα αυτά.

Ενας νέος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας πρέπει να εισαχθεί, και αν το καταλάβουν ποτέ τα κόμματα καλώς θα το καταλάβουν. Αν δεν το καταλάβουν καλύ τύχη τους εύχομαι και φιλάκια». Ενώ κλείνοντας το πρώτο σκέλος της συνέντευξής του στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όταν η παρουσιάστρια του επισήμανε ότι «εμένα δεν μου αρέσει ένα κόμμα να αντιλαμβάνεται ότι ένας υποψήφιος είναι σεξιστής αφού τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο», ο Δημήτρης Παπανώτας σχολίασε: «Αντιλαμβάνεσαι κάποια σκοπιμότητα, αυτό μου λες».

Κλείνοντας ο Δημήτρης Παπανώτας είπε:

«Ελπίζω να επιστρέψω στη δουλεία μου και να περάσει αυτή η αναταραχή γιατί με έχει ταράξει ψυχικά. Γιατί ήμουν από τους ανθρώπους που πίστευα ότι στην ευρωπαϊκή αριστερά υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν άνθρωποι ίσως σκεπτόμενοι που όμως σκέπτονται πολύ γρήγορα και χάνουν την ουσία των πραγμάτων. Ελπίζω σε βελτίωση αυτής της κατάστασης και ελπίζω να μπει στο τραπέζι η πραγματική ατζέντα με τα πραγματικά προβλήματα και όχι ό,τι ανακαλύπτει ο κάθε συνυποψήφιος για να ευνοήσει τη θέση του».

Η ανάρτηση Κασσελάκη:

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη “φορτώσει” ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.
Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».

Το tweet Κασσελάκη έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του.…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) April 18, 2024

Από χθες η δήλωση Παπανώτα -που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό και προβλήθηκε από την εκπομπή της Φαίης Σκορδά- προκάλεσε σάλο αντιδράσεων πρώτα από την αντιπολίτευση και ακολούθως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην επίμαχη δήλωσή του ο Δημήτρης Παπανώτας φέρεται να είπε: «Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ, κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της».

Πρώτη αντέδρασε η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ

Ταυτόχρονα, γκρίνια υπήρχε και στον ΣΥΡΙΖΑ, και από χθες υπήρχαν εισηγήσεις για αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο. Η Δώρα Τσαμπάζη χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ζήτησε να τεθεί το θέμα Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ η Σοφία Μπεκατώρου, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το θέμα πιο επιτακτικά, λέγοντας ότι ελπίζει πως το κόμμα θα κάνει αυτό που πρέπει, ότι δεν χρειάζονται στρουθοκαμηλισμοί και ότι είναι σε επικοινωνία με το κόμμα αναμένοντας μια απάντηση.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπανώτας, μετά τον σάλο, εξέδωσε χθες μια διορθωτική δήλωση, όπως φαίνεται να του ζητήθηκε από το κόμμα, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή, και τα «πυρά» συνέχισαν καταιγιστικά. Ο κ. Παπανώτας μίλησε για κοπτορραπτική της δήλωσής του και για παράφραση των λεγομένων του, ενώ απολογήθηκε, όπως είπε, αν θεωρήθηκε ότι έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης. Η δήλωσή του επικρίθηκε ως σεξιστική που παραπέμπει στην πατριαρχία. Σε δηλώσεις του στις τηλεοράσεις σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Παπανώτας υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι ο ίδιος αλλά το κόμμα.

Τι είπε η Σοφία Μπεκατώρου

Η κυρία Μπεκατώρου, ερωτηθείσα για τον Δημήτρη Παπανώτα από τη Νίκη Λυμπεράκη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, επισήμανε ότι απαντά στον συνυποψήφιό της λέγοντας ότι, σύμφωνα με έρευνες, 238.476 γυναίκες στην Ελλάδα κακοποιούνται σωματικά ή σεξουαλικά από τον σύντροφό τους/σύζυγό τους κάθε χρόνο. «Αυτό σημαίνει ότι 653 γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης κάθε μέρα», τόνισε. «Ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του, διότι πράγματι δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι μόνο έχουν απαρχαιωμένες αλλά είναι και οι προσωπικές τους απόψεις», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν πρέπει ο κ. Παπανώτας να βγει από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Μπεκατώρου σχολίασε: «Δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ, όμως σε μια ομάδα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να μπορούν να σταθούν με γνώση, με το αίσθημα για το κοινό καλό και να μη στρουθοκαμηλίζουμε».

Ερωτηθείσα αν θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για το θέμα Παπανώτα, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε: «Είμαι ήδη σε επικοινωνία με τα συλλογικά όργανα του κόμματος και περιμένω μια απάντηση».

Keywords
τατιανα στεφανιδου, αδωνις γεωργιαδης, συριζα, νεα δημοκρατια, νέα, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, εκλογες, tweet, σημαίνει, κινηση στους δρομους, φαιη σκορδα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, live, νεος παπας, ξανα, κομματα, μιλα, βιντεο, το θεμα, γνωση, γυναικα, δουλεια, δωρα, θεμα, καριερα, ραδιοφωνο, σμυρνη, τηλεοραση, τυχη, αδωνις, ανθρωπινα δικαιωματα, ατζεντα, βοηθεια, γινει, γινονται, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπαν, ειπε, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ερευνες, ερχονται, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, θεωριες, ιδεολογια, κελσιου, κινηση, κυρια, κομμα, λυπη, νεα σμυρνη, νικη, ντρεπεσαι, ομαδα, παντα, ονομα, ουσια, παιδι, παιδια, προβληματα, πρωι, σιγουρα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συγχαρητηρια, σουπερ μαρκετ, σκορδα, σοφια, σπιτι, στιβος, σουπερ, τατιανα, τι ειναι, φορα, αδυνατο, δημητρης, δικαιωματα, δωσεις, ιδιαιτερα, καρδια, κυριακη, οργανα, tweet, πληροφοριες, σημαίνει, τηλεορασεις, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα