Διπλωματικός «άνοιγμα» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιραν

Χρειάστηκαν να περάσουν 24 χρόνια για να βρεθούν Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν σε συνάντηση υψηλού επιπέδου. Στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ αντάλλαξαν χειραψία και είχαν εικοσάλεπτη κατ΄ιδίαν συνομιλία στο πλαίσιο της συνάντησης των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της ομάδας 5+1. Οι δύο υπουργοί κάθησαν

ο ένας δίπλα στον άλλον και συμφώνησαν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στις 15 Οκτωβρίου στη Γενεύη.

Μετά τη συνάντηση ο Μοχάμαντ Τζαβάλ Ζαρίφ μίλησε στους δημοσιογράφους για την «ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών ώστε να δοθεί η πολιτική ώθηση που χρειάζεται για να υπάρξει συμφωνία εντός ευλόγου χρόνου». Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τους ομολόγους του να προσπαθήσουν να φθάσουν σε συμφωνία εντός ενός έτους.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι έκανε λόγο για «πολύ διαφορετικό τόνο» στις συνομιλίες με την ιρανική πλευρά, τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει». «Μία συνάντηση και η αλλαγή του τόνου είναι ευπρόσδεκτες», αλλά δεν απαντούν σε όλα τα θέματα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, είπε.

«Ηταν μία συνάντηση μεστή, η ατμόσφαιρα ήταν καλή, είχε δυναμική, συζητήσαμε τρόπους για να προχωρήσουμε», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα