Εφιάλτης χωρίς τέλος…

-Χρεοκοπούν την κοινωνία τα νέα μέτρα

-Εκβιασμοί και ταπεινώσεις από τους δανειστές

-Κατ’ ευφημισμόν η διαπραγμάτευση από τους αρχηγούς και τον πρωθυπουργό

-Με το πιστόλι στον κρόταφο οι βουλευτές

-Τα παιχνίδια με τις εκλογές

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Oι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία με τα μέτρα που πηγαίνουν για ψήφιση στη Βουλή μετά τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών με τον κ. Λ. Παπαδήμο.

Η απόλυτη φτωχοποίηση και εξαθλίωση είναι επί θύραις και μάλιστα δίχως να φαίνεται φως στο τούνελ. Αντίθετα το δράμα δείχνει να μην έχει τέλος, αφού στον ορίζοντα υπάρχουν όχι μόνο κι άλλα δυσβάσταχτα μέτρα αλλά -παρά ταύτα- και ο κίνδυνος για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Τα μέτρα συνοδεύονται και από εθνική ταπείνωση, που εκδηλώνεται σε αλλεπάλληλα στάδια. Οι εκβιασμοί από πλευράς των δανειστών μας δίνουν και παίρνουν, χωρίς να βρίσκεται κανείς από την κυβέρνηση να θέσει όρια. Ακόμη και οι πολυσυζητημένες «κόκκινες γραμμές» των δήθεν διαπραγματεύσεων αποδείχθηκαν «κόκκινες κορδέλες», όπως πολύ σωστά είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπόρων (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κροκίδης.

Η Βουλή βρίσκεται επίσης ενώπιον ενός ατιμωτικού εκβιασμού, καθώς με το πιστόλι στον κρόταφο και υπό την απειλή της χρεοκοπίας οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν και να επικυρώσουν τις συμφωνίες, κόντρα στη συνείδησή τους οι περισσότεροι.

Ο εκβιασμός τέθηκε χωρίς περιστροφές στο Eurogroup από τον επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε πρώτον ότι για να εγκριθεί το νέο δάνειο το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει προηγουμένως τη συμφωνία και τα μέτρα, δεύτερον ότι χρειάζονται επίσης «ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις» (δηλαδή κάτι που θα ισοδυναμεί έστω με υπογραφές) από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και μετά τις εκλογές και τρίτον ότι η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, να προσδιορίσει από πού θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που απαιτούνται.

Διλήμματα

Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παίρνοντας τη σκυτάλη, έθεσε προς το εσωτερικό ανάλογα διλήμματα. Επικαλούμενος την ανάγκη σωτηρίας της χώρας (που όμως επί δύο χρόνια διαρκώς διακηρύσσεται, αλλά δεν επιτυγχάνεται!), υποστηρίζει πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί». Και λέγοντας για πολλοστή φορά ότι «είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων», όπως αντιστοίχως έλεγε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, ουσιαστικά κάλεσε τους Έλληνες να ορίσουν ποιον «θάνατο» επιλέγουν. «Έχουμε δυστυχώς να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις, που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξ

Keywords
Τυχαία Θέματα