Έπεσε η παραγωγή και κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα

Δυσοίωνα τα στοιχεία για τον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα για το 2011, καθώς μελέτη της Hellastat δείχνει ότι η συγκεκριμένη αγορά υπέστη υποχώρηση σε όρους όγκου κατά 15% - 18%, με τις πωλήσεις στον τομέα της εστίασης να έχουν μειωθεί κατά 25% λόγω των σημαντικών περικοπών για κατανάλωση φαγητού / ποτού εκτός οικίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η εγχώρια κατανάλωση οίνου μειώθηκε κατά 2,8% το 2011 σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν τα ακριβότερα premium κρασιά ενώ παρατηρείται

στροφή των καταναλωτών στο χύμα κρασί και στη μπύρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2011 η συνολική παραγωγή οίνου διαμορφώθηκε σε 2,75 εκ. εκατόλιτρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 11,3% σε σχέση με το 2010. Η φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου επιβεβαιώνεται και από το σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ (-12,3% για τη περίοδο 2011/2010).

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αμπελιών στην Ελλάδα αποτελούν... είδος προς εξαφάνιση λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος των αμπελουργών και της πολιτικής εκριζώσεων που εφαρμόζει η Ε.Ε.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές οίνου μειώθηκαν το 2011 κατά 12% στα 339,49 χιλ. εκατόλιτρα ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν σημαντική άνοδο 89%.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα