Επιστημονική Ημερίδα για τη Δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων

Το Γραφείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας του Π.Γ.Ν. Θ. “ΑΧΕΠΑ”, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Δωρεά και Μεταμόσχευση οργάνων: Μια εμπειρία ζωής», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 09:00πμ. - 15:00μμ., στο Πολιτιστικό Κέντρο “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” - Π.Κ.Μ. (Εθνικής

Αμύνης 1 - Θεσσαλονίκη).

Η εν λόγω Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της υγείας σ' ένα καίριο και διαχρονικό ζήτημα που και στις μέρες μας συνεχίζει, λόγω άγνοιας, να διχάζει.

Η συμμετοχή αξιόλογων εισηγητών, συντονιστών και Συλλόγων που εμπλέκονται άμεσα στο ζήτημα της Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων ενισχύει τον πολυεπιστημονικό χαρακτήρα της Ημερίδας καθώς και τους τομείς που πραγματεύεται να διευθετήσει μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Καθώς στόχος αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων, στην ημερίδα που διοργανώνεται από τον φορέα θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος χωρίς κόστος συμμετοχής και θα χορηγηθεί Βεβαίωση παρακολούθησης.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

"Ταξίδι στον μυθικό κόσμο των μεταμοσχεύσεων"

Η ιδέα της μεταμόσχευσης, ξεκίνησε τρεις χιλιάδες χρόνια πριν από εκείνο το θαυμαστό τόπο, την Αρχαία Ελλάδα, όταν οι πρόγονοί μας ονειρεύονταν και φτιάχνανε θαύματα της τέχνης, τα οποία γεμίζουν σήμερα τα μεγάλα Μουσεία του Κόσμου. Σ’ αυτά τα έργα τέχνης, στο ανθρώπινο σώμα συχνά τοποθετούσαν φτερά, κομμάτια από ζώα και ήτανε οι πρώτοι που προσεγγίσανε την ιδέα της ξενομεταμόσχευσης, της μεταμόσχευσης δηλαδή ενός τμήματος ζώου σε άνθρωπο.

Φτιάξανε με τη φαντασία τους ακόμα και μυθικά τέρατα, που αποτελούνταν από διάφορα τμήματα φοβερών θηρίων όπως λιοντάρια, φίδια κλπ, σαν την μυθική χίμαιρα. Φτιάξανε και μύθους όπως, ο μύθος του Προμηθέα Δεσμώτη, που περιέγραφε το πώς ο αετός έτρωγε την ημέρα το συκώτι του Προμηθέα και αυτό τη νύχτα αναγεννάτο. Γνώριζαν δηλαδή την αναγέννηση του ήπατος. Το φαινόμενο που τώρα, επιτέλους, μελετάται εντατικά, το ξέρανε οι πρόγονοί μας τρεις χιλιάδες χρόνια πριν.

Και βέβαια το όνειρο της μεταμόσχευσης δεν μπορούσε να μην περάσει και μέσα από την Εκκλησία, όπου περιγράφεται το θαύμα των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, οι οποίοι μεταμόσχευσαν το πόδι ενός νεκρού Αιθίοπα, σ' έναν λευκό λόγω γάγγραινας. Δεν θα μπορούσε όμως το όνειρο να γίνει πραγματικότητα, εάν δεν υπήρχε ο Αλέξης Καρέλ, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα βρήκε τον τρόπο πώς να ράβουμε τα αγγεία, πώς να τα «αναστομώνουμε».

Η ανακάλυψη αυτή άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της Μεταμόσχευσης. Ακολούθησαν τα πρώτα βήματα. Έτσι, το 1930 οι Χειρουργοί προσπαθούν να μεταμοσχεύσουν όργανα, όπως ο νεφρός, στο λαιμό ενός σκύλου. Σε ένα επόμενο βήμα μεταμόσχευσαν το νεφρό στο μπούτι ασθενούς. Και ο κύκλος του ονείρου κλείνει μέσω του Έλληνα Καθηγητή, κ. Οικονόμου, ο οποίος έκανε τη πρώτη μεταμόσχευση νεφρού την παραμονή των Χριστουγέννων του 1952.

Κλειδί στην πραγματοποίηση του Μύθου ήταν ο Νευρολογικός Θάνατος που κακώς συνεχίζουμε να τον αποκαλούμε Εγκεφαλικό Θάνατο. Γιατί κακώς; Διότι δημιουργεί την εντύπωση ότι αποτελεί ένα «εφεύρημα» θανάτου.

Σε αυτόν τον τομέα, αυτή η ημερίδα στοχεύει να ρίξει άπλετο φως και να συζητήσει την οποιαδήποτε αμφιβολία.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Γραφείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας

& Καινοτόμων Δράσεων (Γ.Ε.Π.Ε.& ΚΔ.)

Λαγκαδά 196 ΤΚ 56430 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2313324156 - Fax. 2313324163

e-mail: [email protected] [email protected]

web-site: www.psychothes.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα