Εργασιακή κόλαση! Δουλεύουν με μισθό 100 ευρώ τον μήνα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ πιέζουν για επιπλέον απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Εργασίας τους απέστειλε μία έκθεση-φωτιά που αποδεικνύει με στοιχεία τον εργασιακό Γολγοθά που βιώνουν πολλοί Έλληνες πολίτες.

Χιλιάδες πολίτες εργάζονται για 100 ευρώ

Η εφημερίδα «Realnews» έφερε στο φως

της δημοσιότητας την έκθεση που αριθμεί 33 σελίδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 126.956 εργαζόμενοι ζουν με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα!

Μάλιστα, μισό εκατομμύριο απασχολούμενοι αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των Ελλήνων μειώθηκε κατά 26,3% από το 2009 έως το 2014. Μόνο το 40% των εργαζομένων της χώρας απασχολείται με όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το 50% των προσλήψεων για την περίοδο 2013-2015 πραγματοποιήθηκε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται με το ½ ή το ¼ του κατώτατου μισθού.

Περιόρισε τη ζήτηση η μείωση μισθών

Η αχαλίνωτη πτώση των μισθών δεν οδήγησε ούτε σε πτώση των τιμών των προϊόντων, ούτε σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Αντιθέτως, οι επιπτώσεις ήταν ο περιορισμός της ζήτησης και ο αρνητικός πληθωρισμός.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ ανήλθε σε 25% από το 2008, οι εργαζόμενοι απώλεσαν το 50% της αγοραστικής τους δύναμης με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη μείωση της εσωτερικής ζήτησης.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε περίοδο αποεπένδυσης. Δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, παρά τη δραστική περικοπή των μισθών και την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Το άρθρο Εργασιακή κόλαση! Δουλεύουν με μισθό 100 ευρώ τον μήνα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα