Φάτε ψάρια για να αποφύγετε τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα (τα οποία βρίσκονται στα ψάρια) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Ειδικότερα, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 26 διεθνών μελετών και διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τα υψηλότερα ποσοστά ω-3 λιπαρών οξέων από ψάρια είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο να έχουν καρκίνο του μαστού. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα φυτικά ω-3 λιπαρά οξέα δεν μείωναν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης, οι ερευνητές εστίασαν σε μελέτες

που είχαν μετρήσει την κατανάλωση των ω-3 λιπαρών οξέων με δύο τρόπους: είτε μετρώντας τα επίπεδα τους στο αίμα, είτε μέσω των μερίδων ψαριών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Στις μελέτες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ ψαριών και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του μαστού. Εντούτοις, στους ασιατικούς πληθυσμούς, η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με τους δυτικούς πληθυσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα