Για νέα μέτρα στην Κύπρο μιλάει ήδη το ΔΝΤ

Αν και δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που η κυπριακή κυβέρνηση εισήλθε σε καθεστώς μνημονίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλάει για το ενδεχόμενο να αποφασιστούν νέα μέτρα για την τριετία 2015-2018.

Πιο αναλυτικά, σε σχετική έκθεση του για την Κύπρο,

το ΔΝΤ αναφέρει πως η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος, τονίζοντας πως απαιτείται μια περαιτέρω αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να τονωθεί ο τραπεζικός τομέας.

Αναφορικά με το χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως θα εκτοξευτεί στο 126% του ΑΕΠ της το 2015, πριν αρχίσει να μειώνεται σταδιακά φτάνοντας το 105% του ΑΕΠ το 2020, υπογραμμίζεται ωστόσο πως οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν «ασυνήθιστα υψηλοί».

«Σε περίπτωση που αυτοί οι κίνδυνοι υλοποιηθούν, τότε ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του χρέους», προσθέτει το ΔΝΤ.

Τέλος, παρά τα ήδη σκληρά μέτρα λιτότητας που προβλέπονται για την επόμενη τριετία, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα χρειαστούν νέα μέτρα της τάξης του 4,7% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως το διάστημα 2015 – 2018 προκειμένου η χώρα να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα