Η άλλη όψη της Ελλάδας

Στις μέρες μας έχουμε γίνει μάρτυρες μιας διαφορετικής εικόνας της πατρίδας μας στο εξωτερικό, μέσα από δημοσιεύματα που ερμηνεύουν επιλεκτικά και εξυπηρετούν -ενδεχομένως- τα όποια συμφέροντα.

του Παντελή Ασπραδάκη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Αττικής

Αντίβαρο στη λοιδορία, που δέχεται καθημερινά η χώρα μας, είναι η Ελλάδα που γέννησε τη δημοκρατία, με τη μεγάλη ιστορία και τον βαθύ πολιτισμό. Επίσης είναι οι Έλληνες, που με τη φιλοξενία

και την ζεστασιά μπορούν να συμβάλλουν στην καλή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, σε μια ευαίσθητη πλευρά της οικονομίας και της κοινωνίας, αυτή του τουρισμού. Είναι το ελληνικό φιλότιμο και η αλληλεγγύη, που ενεργοποιούνται με δημιουργικό και συλλογικό τρόπο. Είναι ο περήφανος λαός και οι σύλλογοι, που με ανιδιοτέλεια και μεράκι διατηρούν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα από γενιά σε γενιά.

Η άλλη όψη της Ελλάδας είναι οι δυνατότητες που έχει η χώρα για αξιοποίηση. Η θάλασσα, ο ήλιος, ο αέρας μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και για εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ακόμα αυτές οι συνθήκες είναι και οι ιδανικές για την ενασχόληση με τη γη και την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων για εξαγωγή και όχι μόνο. Άλλωστε η μεσογειακή διατροφή και η ελληνική κουζίνα είναι πλούσιες σε ευεργετικές ιδιότητες.

Η άλλη όψη της Ελλάδας βρίσκεται στα ελληνικά προϊόντα, τα οποία συνήθως έρχονται σε δεύτερη μοίρα απέναντι στο πλήθος των εισαγόμενων. Για αυτό και πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για την ενίσχυση της παράγωγης και της κατανάλωσής τους. Τέτοια κίνητρα μπορούν να είναι η ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, αλλά και η ενημέρωση των παραγωγών για τις τάσεις στις αγορές, με νέες μεθόδους παράγωγης, η οικονομική ενίσχυση (επιδότηση- φοροελάφρυνση), αλλά και τα κίνητρα για αποκέντρωση.

Πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό μοντέλο για να εκμεταλλευτούμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν από την κρίση στην ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα