Η πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ δίνει «πνοή» στα στεγαστικά

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ρίξει εκ νέου (για 3η φορά από τότε που ανέλαβε διοικητής ο Μάριο Ντράγκι) το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% ρίχνει «σωσίβιο» στους δανειολήπτες, ιδιαίτερα των στεγαστικών δανείων, αλλά και στις επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή είναι ευνοϊκή για χιλιάδες πελάτες στεγαστικών, καθώς οι μηνιαίες δόσεις τους μειώνονται σε σημαντικό βαθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη

περίοδο.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι, όταν η ΕΚΤ κόβει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες, τότε αυτό σημαίνει μια μηνιαία ελάφρυνση της τάξης των 25 ευρώ για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο ύψους 200.000 ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου.

Παράλληλα, διευκολύνεται η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στον δανεισμό, καθώς θα μειωθούν τα επιτόκια για τη χρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησής τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Εξάλλου, όπως τόνισε σχετικά ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, «η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ελήφθη σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων παροχής εγγυήσεων της ΕΚΤ».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα