Κ. Λαγκάρντ: «Έχουμε αποφύγει τα χειρότερα»

«Έχουμε αποφύγει τα χειρότερα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμπλήρωσε ότι η παγκόσμια κρίση δημιούργησε μία οικονομία τριών ταχυτήτων. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, οι τρεις ταχύτητες είναι οι χώρες που τα πηγαίνουν καλά (ανατολική Ασία), εκείνες που εφαρμόζουν επιτυχώς μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές (ΗΠΑ, Ελβετία) και αυτές που παραμένουν προβληματικές και έχουν ακόμα να διανύσουν μεγάλη απόσταση (ευρωζώνη και Ιαπωνία).

Μιλώντας για την περίπτωση της ευρωζώνης δήλωσε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται

στον τραπεζικό τομέα και ως μοναδικές επιλογές ανέφερε τη συνέχιση της πολιτικής για δημοσιονομική εξυγίανση και για τραπεζική ενοποίηση. Για την Ελλάδα και την Κύπρο σχολίασε ότι «πρόκειται για μοναδική περίπτωση, με προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος».

«Από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η ΕΚΤ είναι η μόνη που σαφώς έχει ακόμα περιθώρια ελιγμών. Η κυπριακή λύση δεν αποτελεί πρότυπο, η κατάσταση στην Κύπρο είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη για τους εξής λόγους: Το μέγεθος του τραπεζικού της τομέα, τον πολύ περιορισμένο όγκο και αριθμό ομολογιούχων που καθιστούν την αναδιάρθρωση πολύ εξειδικευμένη. Επομένως, δεν είναι πρότυπο. Η πρόοδος στις αγορές δεν έχει συνοδευτεί και με πρόοδο στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων. Δεν αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι πολύ υψηλότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Αντιμετωπίζουμε νέους και παλιούς κινδύνους», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα