Κλείνει ο κύκλος (και) της ΕΡΤ (βίντεο)

από τον Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου θυμίζει η υπόθεση της ΕΡΤ, η οποία οδηγείται οριστικά σε εξαφάνιση, μετά την επιτυχημένη «επιχείρηση ανακατάληψης» του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή από αστυνομικές δυνάμεις. Όλα ξεκίνησαν την 11η Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

αποφάσισε να κλείσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, απολύοντας εν μία νυκτί όλο το προσωπικό της, υπακούοντας στις αξιώσεις της τρόικας για άμεσες αποπομπές εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα. Το μαύρο στις οθόνες δεν πτόησε τους εργαζομένους-απολυμένους της ΕΡΤ, οι οποίοι συνέχισαν να εκπέμπουν από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε ήδη δρομολογήσει τις εξελίξεις. Με σταθερές διαδικασίες, ετοίμασε το έδαφος για το νέο σχήμα, τη ΝΕΡΙΤ, κατασκευάζοντας στο ενδιάμεσο μία μεταβατική κατάσταση που ακούει στο όνομα Δημόσια Τηλεόραση.

Πλέον, παρά την προσφυγή των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη, όλα φαίνεται να τελείωσαν, έπειτα από την είσοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, τα ξημερώματα της Πέμπτης -λίγες μόνο μέρες πριν ολοκληρωθούν πέντε μήνες από την αρχική απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ. Ακόμα και η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης δεν φαίνεται να αλλάζει την προδιαγεγραμμένη πορεία των πραγμάτων, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ανατρέψουν τα δεδομένα, παρά τις εντάσεις και τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό αμφότερων των κομμάτων. Το μόνο σίγουρο είναι πως η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αποφασισμένη να υλοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της τρόικας, ξεμπερδεύει με ένα ακόμα «εμπόδιο» που μπαίνει στον δρόμο της, προετοιμάζοντας με σαφήνεια όλους τους Έλληνες πολίτες για ανάλογη συνέχεια.

Η «ανακατάληψη» της ΕΡΤ

Η «επιχείρηση ανακατάληψης» πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα, όπως συνηθίζεται να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να πιάσουν τους εργαζομένους στον ύπνο και να υπάρξουν όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις. Παράλληλα, έγινε παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το εγχείρημα. Την επιχείρηση περιέγραψε με λιτό τρόπο ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για «πολιτική απόφαση, η οποία είχε ληφθεί εδώ και κάποιο διάστημα». Όπως συμπλήρωσε, «το κτίριο θα αποδοθεί πλέον στον ιδιοκτήτη, που είναι το υπουργείο Οικονομικών», ενώ έδωσε μία πρόγευση για το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον: «Ο σχεδιασμός είναι: Να γίνει η παραλαβή του κτιρίου και η Δημόσια Τηλεόραση να μεταφερθεί στην Αγία Παρασκευή, ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται ένα κανονικό πρόγραμμα και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Στη συνέχεια η ΝΕΡΙΤ, η οποία έχει συγκροτηθεί πλέον και υπάρχει ως νομικό πρόσωπο, θα αναλάβει σιγά-σιγά την ευθύνη να προχωρήσει τον προγραμματισμό του νέου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης».

Το σχέδιο, λοιπόν, υπήρχε από καιρό, με την κυβέρνηση απλώς να περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος εάν το νέο σχήμα κρατικής ραδιοτηλεόρασης θα προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες όπως η ΕΡΤ, εάν θα λειτουργήσει με αρτιότερο τρόπο ή εάν θα ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που έχει η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο «ψηφιακού μαύρου» για τη δημόσια τηλεόραση ή εξάρτησής της από ιδιώτες παρόχους ψηφιακού δικτύου, την οποία εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο απερχόμενος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Λεωνίδας Κανέλλος.

Στο πεζοδρόμιο για δελτίο ειδήσεων

Ποικίλα συναισθήματα βίωσαν μετά το γεγονός της «ανακατάληψης» του Ραδιομεγάρου, οι εργαζόμενοι-απολυμένοι της ΕΡΤ. Η αρχική παγωμάρα έδωσε τη θέση της στην οργή, τη θλίψη, τη συνειδητοποίηση πως όλα έχουν τελειώσει και πως έκλεισε ο κύκλος της ΕΡΤ –αν και για αρκετούς διατηρείται ακόμα η ελπίδα πως κάτι μπορεί να γίνει, αφενός με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου με την εκκρεμή προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι επιχειρούν να πέσουν ένδοξα και με αξιοπρέπεια. Παρά την αντίξοη πραγματικότητα και την «έξωση» από το Ραδιομέγαρο, επιχείρησαν, το ίδιο βράδυ, να παρουσιάσουν δελτίο ειδήσεων με φόντο τα... ΜΑΤ. Δίπλα τους, μερικές χιλιάδες πολίτες αλλά και βουλευτές από διάφορα κόμματα, εργατικά σωματεία και εκπρόσωποι από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δήλωναν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων-απολυμένων της ΕΡΤ. Το δελτίο ειδήσεων πραγματοποιήθηκε από το... πεζοδρόμιο, με τουλάχιστον πρωτότυπο σκηνικό: ένα πρόχειρα βαλμένο τραπέζι με μερικές καρέκλες και μικρόφωνα, ενώ στο βάθος να διακρίνονται πολίτες, αλλά και αστυνομικές δυνάμεις. Το δελτίο είχε μεγάλη θεματολογία, επώνυμους καλεσμένους και για περίπου 1,5 ώρα έδωσε το μήνυμα πως η ΕΡΤ είναι ακόμα «ζωντανή».

Κρυφή ελπίδα η πρόταση δυσπιστίας

«Σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή τη σημερινή αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής». Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε την Πέμπτη η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρεται ξεκάθαρα στην υπόθεση της ΕΡΤ. Προφανώς πρόκειται για μία πολιτική απόφαση που θεώρησε πως έπρεπε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το αμφίβολο αποτέλεσμα αλλά και τον κίνδυνο συσπείρωσης της δικομματικής κυβέρνησης που διανύει μία έντονη φάση εσωστρέφειας, έχοντας και τη «δαμόκλειο σπάθη» της τρόικας πάνω από το κεφάλι της.

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε μάλλον αρνητικά από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει «το τελευταίο του χαρτί», συμπληρώνοντας πως «το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σαν μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε πως «αυτή την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές, που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα, στην οικονομία και σε κάθε περίπτωση στην κοινωνία, μία πρόταση μομφής δεν θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει, νομίζω, προβλήματα». Ομοίως, το ΠΑΣΟΚ… ευχαρίστησε τον Τσίπρα για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, υποστηρίζοντας πως «μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του». Από την πλευρά του, το ΚΚΕ υποστήριξε πως «είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως κάνει «για μια ακόμα φορά ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση».

Είπαν για την «ανακατάληψη» της ΕΡΤ

ΝΔ:

«Η παράνομη κατάληψη του Ραδιομεγάρου της πρώην ΕΡΤ και ο σφετερισμός δημόσιας περιουσίας δεν μπορούσε να παρατείνεται άλλο. Ήταν και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόζει τους νόμους και να αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία για το συμφέρον του λαού. Αυτό έγινε σήμερα. Εφαρμόστηκαν οι νόμοι, αποκαταστάθηκε η νομιμότητα και αποδίδεται, πλέον, η δημόσια περιουσία εκεί που ανήκει, στους πολίτες. Το σχέδιο για μια νέα δημόσια ανεξάρτητη τηλεόραση θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Σίμος Κεδίκογλου (κυβερνητικός εκπρόσωπος):

«Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της ομαλότητας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή επιπλέον ζημιά του ελληνικού δημοσίου. Η επέμβαση έγινε με την παρουσία εισαγγελέα».

Αλέξης Τσίπρας (πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ)

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνησή σας, ετοιμάζεται να βάλει ξανά το μαχαίρι στη πληγή, με νέα μέτρα, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεστε να φορολογήσετε ακόμα και τις στάνες και τις αγροικίες, χαρίζετε εκατομμύρια στη διαπλοκή και φιμώνετε για χάρη της την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, την πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και το χειρότερο αυτό που μας ανησυχεί, σήμερα αποφασίζετε να μπείτε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκειμένου να μπορείτε πάλι νύχτα με την ησυχία σας να μπαίνετε στα σπίτια των ανθρώπων που χρωστάνε και να τα βγάζετε στον πλειστηριασμό, γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα».

Παναγιώτης Λαφαζάνης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ):

«Βρώμικη κατοχική επιχείρηση σε ένα Ραδιομέγαρο που ανήκει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, και όχι σε μία παράνομη κυβέρνηση που παραβίασε κάθε νομιμότητα».

ΠΑΣΟΚ:

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ελεύθερη και καθολική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένο καθήκον των συντεταγμένων αρχών της πολιτείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος... Οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων καλύπτοντας μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων. Κανείς σήμερα δεν μπορεί στο όνομα του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού να σταματήσει την αναβάθμιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Πάρις Κουκουλόπουλος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ):

«Η συνέχιση της κατάληψης του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής στρεφόταν ευθέως κατά του δικαιώματος εργασίας των χιλίων εργαζομένων ή μάλλον ανέργων -πολλοί από τους οποίους είναι απολυμένοι από την ΕΡΤ- που αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ έχουν επιλεγεί για δύο μήνες με δικαίωμα παράτασης που τους δίνει νόμος που ψήφισε η Βουλή, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ομαλά η Προεδρία».

Πάνος Καμμένος (πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων):

«Είναι ακόμα μία πράξη της κατάλυσης του Συντάγματος. Βλέπουμε ότι πλέον, υπό τη μορφή δυνάμεων κατοχής, η αστυνομία μπήκε και κατέλαβε το Ραδιομέγαρο... Από εδώ και πέρα οι Έλληνες πολίτες ό,τι ακούν από τη δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι προϊόν προπαγάνδας της τρόικας και των δυνάμεων κατοχής, εκείνων που επιβάλλουν την κατάλυση του Συντάγματος, την αναστολή διατάξεων του Συντάγματος».

Βασίλης Καπερνάρος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων):

«Σε στυλ κομάντος και με το συμβολικό πρόσωπο ενός εισαγγελέα επενέβησαν στην ΕΡΤ, ενώ δεν είχε ενημερωθεί κανένας βουλευτής, όλοι κοιμόντουσαν στην κυριολεξία... Έγινε αυτού του είδους η επέμβαση στην ΕΡΤ, με χειροπέδες και αλυσίδες, στην είσοδό της, εικόνα που παραπέμπει σε άλλες εποχές, των τανκς στο Πολυτεχνείο».

ΔΗΜΑΡ:

«Η ΔΗΜΑΡ διαφώνησε κατηγορηματικά με την επιλογή της κυβέρνησης για τη βίαιη αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης και την απόρριψη κάθε συμβιβασμού. Οι μήνες που πέρασαν ανέδειξαν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής επιλογής. Το αυταρχικό πρότυπο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων εμφανίζει σήμερα την αναμενομένη κατάληξη της εφαρμογής του. Τα ΜΑΤ στην εκκένωση της ΕΡΤ».

ΚΚΕ:

«Η εφαρμογή από την κυβέρνηση του δόγματος “νόμος και τάξη”, αποδεικνύει ότι η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Η απάντηση είναι ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, ιδιαίτερα σήμερα που τον δρόμο της ΕΡΤ παίρνουν και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, όπως οι αμυντικές βιομηχανίες με μαζικές απολύσεις εργαζομένων».

Ανδρέας Λοβέρδος (πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα):

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταλαμβάνει και να κρατάει υπό την κατοχή του δημόσια κτίρια. Έπρεπε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η τήρηση της οποίας αποβαίνει προς όφελος των ασθενέστερων».

Κρίτων Αρσένης (ευρωβουλευτής):

«Από το “μαύρο” στις χειροπέδες. Η εικόνα της ΕΡΤ κλειδωμένης με χειροπέδες ήρθε να προστεθεί στο μαύρο στις οθόνες. Ο διεθνής διασυρμός είναι πρωτοφανής. Η Ελλάδα καταγράφεται πλέον διεθνώς ως μια χώρα όχι μόνο με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά και με έλλειμμα δημοκρατίας».

Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων):

«Η αστυνομική επέμβαση των ΜΑΤ για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή στις 4 ώρα τα ξημερώματα, αλλά και το απότομο και ασχεδίαστο κλείσιμο της ΕΡΤ πριν πέντε μήνες μόνο δημοκρατική λειτουργία δεν θυμίζουν. Θυμίζουν περισσότερο απολυταρχικά καθεστώτα που δεν λογοδοτούν στους πολίτες και το κοινό αίσθημα, καθεστώτα που δεν στηρίζονται στη δημοκρατική αρχή του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά στην καταστολή, στο “αποφασίζουμε και διατάζουμε”».

Κ. Αϊβαλιώτης (εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ):

«Δεν ξέρει τι να πρωτοσχολιάσει κανείς: την κυβερνητική προχειρότητα με το κλείσιμο της ΕΡΤ προ μηνών, τον ενδημικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την κατάληψη δημοσίων κτηρίων με εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων και ένα πολύτιμο αρχείο, την συνδικαλιστική ανευθυνότητα , την αγαρμποσύνη με την είσοδο των ΜΑΤ ξημερώματα;... Δυστυχώς μόνο αρνητικές ειδήσεις παράγουμε πλέον ως χώρα και αυτό αξιοποιείται δεόντως από τους “φίλους” μας διεθνώς».

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Η επίθεση των ΜΑΤ με το πρόσχημα της “αποκατάστασης της νομιμότητας” φανερώνει με τον πλέον κυνικό τρόπο το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την “επίλυση των προβλημάτων”».

Keywords
ΕΡΤ, κυκλος, φώτης κουβέλης, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, ιουνίου, σαμαρας, ματ, συριζα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, βουλη, θλίψη, δραχμη, δημαρ, τσιπρας, ΚΚΕ, νέα, διλήμματα, τροικα, λαφαζάνης, ΑΣΕΠ, καμμενος, στυλ, αναδιαρθρωση, λοβερδος, ελλαδα, ΛΑΟΣ, ειδήσεις, δεόντως, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, βενιζελος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ξανα, κοινωνια, φώτης κουβέλης, κομματα, βουλευτες, κουβελης, θλίψη, αστυνομια, καθημερινη, νεα μετρα, οθονες, οικονομια, προγραμμα, ραδιοφωνο, σημερινη, τηλεοραση, ωρα, αγια παρασκευη, αρθρο, αξιοπρεπεια, αφορμη, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, δεόντως, διαστημα, δεινη, δημοσιο, δυστυχως, διλήμματα, εγινε, εγχειρημα, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ελπιδα, εξελιξη, εξυπηρετηση, εποχες, επρεπε, ευθυνη, ζημια, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπνο, υποθεση, ησυχια, υφυπουργος, θυμιζει, εικονα, καψης, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κτιριο, κτιρια, λαφαζάνης, λειτουργια, λεωνιδας, λιτο, λουκετο, μαυρο, ματ, μαχαιρια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μορφη, μπορειτε, νυχτα, νομοι, ξημερωματα, ομαδα, ονομα, οφελος, πεμπτη, προβληματα, σιγουρος, σιγουρο, συνεχεια, σπιτια, στυλ, σχεδιο, υλοποιηση, φοντο, φορα, χερι, αγωνας, ανηκει, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, οργη, πληγη, χειροπεδες
Τυχαία Θέματα