Όχι άλλους φόρους: πληρώσαμε 200 δισ. σε 3 χρόνια

Του Χρήστου Κώνστα

Δεν έχει χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Έχει χρεοκοπήσει το Ελληνικό Δημόσιο. Το Κράτος που διαχειρίζονται οι πολιτικοί μας, ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει παρά το γεγονός ότι έχει εξαντλήσει κάθε διαστροφική επινόηση φορολογικής επιβάρυνσης στο υγιώς και νομίμως παραγόμενο εισόδημα.

Η Κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις οδηγίες της Τρόϊκας. Αντί να μειώνει το λειτουργικό κόστος του Δημοσίου, αυξάνει τους φόρους που επιβαρύνουν τον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας, τον μοναδικό τομέα που παράγει πλούτο

και θέσεις εργασίας σ’ αυτή τη χώρα…

Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει. Τώρα. Ο κίνδυνος να παγώσει εντελώς ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας είναι άμεσος και δραματικός. Ήδη βλέπουμε ότι όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν να επιβιώσουν μέσα από τη φορολογική λαίλαπα αλλάζουν τακτική. Κρύβουν τα έσοδά τους και φεύγουν στο εξωτερικό.

Στη δυσκολότερη καμπή της ελληνικής ιστορίας, τώρα που διακυβεύεται –όχι η πολιτική επιλογή αλλά- η δυνατότητα της χώρας να επιβιώσει ως αναπτυγμένη χώρα και να παραμείνει μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να αποδείξει τη δυνατότητά του να διαχειρίζεται την κρίση.

Το κράτος που, από το 1981 μέχρι σήμερα, απόλαυσε περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ σε δωρεάν επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και «κίνητρα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης», χρεοκόπησε. Σήμερα το πολιτικό σύστημα της χώρας αναζητά με απόγνωση διέξοδο στην κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Κινδυνεύει από τους ακραίους όλων των αποχρώσεων αλλά και από τους δολίους που ξέρουν καλά τι επιδιώκουν.

Οι φόροι δεν λύνουν το πρόβλημα

Ενώ οι «κοινωνικά ευαίσθητοι» υπουργοί, δυσκολεύονται να απολύσουν έστω και μερικές δεκάδες επίορκων υπαλλήλων, ανθρώπων που «χώθηκαν» στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά, λουφαδόρων και κοπανατζήδων, δεν είχαν καμία δυσκολία να μας επιβάλουν περισσότερους από 60 φόρους και χαράτσια ύψους... 200 δισ. ευρω τα τελευταία 3 χρόνια!

Το αποτέλεσμα αυτής της φοροθυσίας είναι μηδενικό. Φόρους εξακολουθούν να πληρώνουν οι 5.500.000 φορολογούμενοι που πλήρωναν και το 2009 ενώ για τους μεγάλους φοροφυγάδες το πάρτι συνεχίζεται.

Η απόλυτη εθνική ασυναρτησία στο σύστημα ελέγχων και είσπραξης φόρων του Κράτους δεν προκαλεί πλέον θυμηδία αλλά εκνευρισμό στους ελεγκτές της Τρόικας που απαιτούν και επιβάλουν άμεσες δραστικές αλλαγές στο δαιδαλώδες διοικητικό σχήμα είσπραξης φόρων.

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του Ελληνικού Κράτους δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Η χιλιάδες σελίδες φορολογικών διατάξεων εξυπηρετούν μόνον όσους θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. Η Τρόικα επιβάλει άμεσες αλλαγές. Η Κυβέρνηση οφείλει να τις ανακοινώσει πριν την έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας στο τέλος Μαρτίου.

Σήμερα στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ ελέγχει και στέλνει τα πρόστιμα προς είσπραξη στις Εφορίες. Υπεύθυνος για τις Εφορίες είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Εσόδων Θ. Θεοχάρης ο οποίος όχι μόνον δεν έχει –όπως ο ίδιος ομολόγησε- να πληρώσει τα χαράτσια του αλλοπρόσαλλου Κράτους αλλά επιπλέον δεν έχει συμπληρώσει ποτέ του Δήλωση ΦΠΑ ενώ οι σπουδές του δεν είναι στα Οικονομικά αλλά στην Πληροφορική.Αντιθέτως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από την οποία παραιτήθηκε ο ειδικευμένος στην Πληροφορική Θ. Θεοχάρης παραμένει ακέφαλη όπως ακέφαλη ήταν επί 7 μήνες η Γραμματεία Εσόδων.

Στις Εφορίες σήμερα εργάζονται 9.600 δημόσιοι υπάλληλοι ενώ το οργανόγραμμα λειτουργίας τους προβλέπει 16.500 οργανικές θέσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόφοιτοι Λυκείου, μεγάλης ηλικίας και άσχετοι με την πληροφορική αφού οι περισσότεροι κατέληξαν να εργάζονται στις Εφορίες μετά από «απόσπαση» που διέταξε κάποιο «φιλικό» πολιτικό πρόσωπο. Το κίνητρο της απόσπασης ήταν οικονομικό (λόγω ειδικού μισθολογίου) και γι’ αυτό στα κόμματα υπήρχαν συχνά «πλειστηριασμοί» με όλων των ειδών τα ανταλλάγματα για την μετακίνηση των φίλων και συνεργατών.

Μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή;

Φοροεπιδρομή

Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι συντελεστές του ΦΠΑ αυξήθηκαν 4 φορές επιβλήθηκαν 7 νέους φόρους στην ακίνητη περιουσία, ανακοινώθηκαν 19 χαράτσια στο αυτοκίνητο και άλλαξε 2 φορές η κλίμακα στο φόρο εισοδήματος ενώ καταργήθηκαν όλες οι φοροαπαλλαγές.

Αυξήθηκαν 2 φορές όλα τα τεκμήρια διαβίωσης επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι και χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες και έγινε πιο τσουχτερός ο φόρος στα καύσιμα τα ποτά και τα τσιγάρα.

Οι έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα και τα ακίνητα έχουν γίνει μόνιμες.

Οι Έλληνες έχασαν μέσα σε 4 χρόνια τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός και σχεδόν το 70% της αγοραστικής τους δύναμης καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους:

49,8 δισ ευρώ το 2009,51,3 δις το 201049 δισ το 2011,47,17 δισ ευρω το 2012

Τον Απρίλιο του 2009, ξεκίνησε το πάρτι των έκτακτων εισφορών.

Μετά, μέσα από δεκάδες χιλιάδες σελίδων νόμων και διατάξεων που εκδόθηκαν στην τριετία αυτή, τα μόνα μέτρα που εφαρμόστηκαν –ακόμα και αν αρχικά δεν προβλέπονταν- ήταν διαρκώς νέοι φόροι και μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Και σχεδόν πάντα με την υπόσχεση πως «αυτά είναι τα τελευταία μέτρα».

Στα 4 χρόνια λιτότητας, από το 2009 ως σήμερα, επεβλήθησαν διαδοχικά τα εξής:

Το 2009

- έκτακτη οικονομική εισφορά έως 25.000 ευρώ

- έκτακτη εισφορά στη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία 0,1-0,9%

- έκτακτη εισφορά στα πλοία αναψυχής

- αύξηση τελών κυκλοφορίας των ΙΧ

Το 2010

- αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%

- αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης

- επιπλέον φόρος 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής στα ΙΧ

- επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και για μικρού κυβισμού οχήματα

- έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

- επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα

- νέα τεκμήρια για σκάφη και πισίνες

Το 2011

- νέα αύξηση ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου συντελεστή από 10% σε 11% και του χαμηλού στο 6,5%.

- νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από από 11% σε 13%.

- αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%

- αύξηση και επέκταση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων στην περιφέρεια

- επιπλέον 10% στους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων.

- Τέλος Επιτηδεύματος 500 ευρώ

Το 2012

- νέα φορολογική κλίμακα με επιβάρυνση για εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ

- έκτατη εισφορά σε όσους είχαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ

- κατάργηση εκπτώσεων φόρου με αποδείξεις

- μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ 23% του κλάδου εστίασης

- νέα κλίμακα αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας

- διπλασιασμός «τεκμηρίων» για αυτοκίνητα και πισίνες

- νέος "έκτακτος φόρος" στις κατοικίες μέσω της ΔΕΗ

- κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

- μείωση αφορολόγητου ορίου από τις 8.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ

- κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

- κατάργηση αφορολογήτου για τα παιδιά

- αύξηση Τέλους Επιτηδεύματος στα 650 ευρώ

Ο «λογαριασμός» του 2013

Βαρύ είναι και το φορολογικό πακέτο του 2013. Συγκεκριμένα φέτος:

- Τίθεται σε ισχύ νέα κλίμακα για μισθωτούς –συνταξιούχους έχει συντελεστή 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για 25.001-42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα.

- Ενεργοποιείται η νέα κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ, αστικές, κερδοσκοπικές, συμμετοχικές, κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου) προβλέπει συντελεστή 26% για έσοδα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα.

- Επιβάλλεται συντελεστής 13% σε εισοδήματα από γεωργική επιχείρηση από το 2014. Για το 2013 οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών.

- Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% τα εισοδήματα από ενοίκια και μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού με 33%.

- Το ακαθάριστο ποσό από ενοίκια συνεχίζει να υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ παραμένει και η φορολόγηση με 3% για κτίσματα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.

- Διατηρείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στην εφορία για την διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία. Για το ποσό των αποδείξεων που δεν συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% αντί για 10% που ίσχυε φέτος.

- Αυξάνει στο 15% από 10% ο φόρος στις καταθέσεις

- Καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή.

- Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων, με βάσει τους συντελεστές παλαιότητας (0,60 -0,90).

- Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και θεσπίζεται ενιαίο μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δυο. Από το τρίτο παιδί και πάνω χορηγείται ετήσιο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Επιβάλλεται εισοδηματικό όριο 45.000 ευρώ.

- Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλονται από 1η Φεβρουαρίου και μέχρι 30η Ιουνίου κάθε έτους.

- Αυξάνει στα 800 ευρώ από 400 ευρώ το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες που εδρεύουν σε πόλη μέχρι 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ από 500 ευρώ για πόλεις με μεγαλύτερο πληθυσμό. Αυξάνει στα 650 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις και στα 600 ευρώ για τα υποκαταστήματα.

Οι φόροι στα νοικοκυριά

Ο νέος φορολογικός νόμος καταργεί το αφορολόγητο των παιδιών τα νοικοκυριά. Στην "ιδανική" περίπτωση που διατηρεί φέτος τον ίδιο μισθό με πέρυσι, ένα νοικοκυριό με 3 παιδιά όπου εργάζονται και οι δύο γονείς με μισθούς των 1.500-2.000 ευρώ το μήνα θα υποστεί μείωση 70-80 ευρώ το μήνα (30-40 ευρώ ο κάθε σύζυγος) λόγω μεγαλύτερης παρακράτησης φόρου.

Για να πάρουν όμως το επίδομα τέκνων που υπόσχεται η κυβέρνηση, θα πρέπει να καταφέρουν να ζήσουν μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο.

Με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών όμως, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν για πρώτη φορά "χαράτσι" και για λεφτά που …δεν είναι δικά τους, όπως για το ενοίκιο ή τους τόκους του στεγαστικού δανείου τους. "Στα μάτια της εφορίας" δηλαδή, ξαφνικά θα "πλουτίσουν" κατά μερικές χιλιάδες ευρώ, το φορολογητέο εισόδημα θα αυξηθεί και ο τελικός φόρος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Επιπροσθέτως μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις και απειλούνται με πρόστιμο 22% αν δεν καλύψουν το 25% του δηλούμενου (ή τεκμαρτού!) εισοδήματος. Μισθωτός των 20.000 ευρώ το χρόνο λ.χ. πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ το 2013. Στις αποδείξεις αυτές όμως δεν "μετράνε" τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια λεωφορείων, οι δαπάνες για γιατρούς κλπ. Αν μαζέψει τελικά 4.000 ευρώ, θα πληρώσει και 220 ευρώ «πρόστιμο» για τις 1.000 που θα του λείψουν.

Επταπλάσιοι φόροι στα ακίνητα

Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν πως οι φόροι στην ακίνητη ιδιοκτησία επταπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών! Από 500.000.000 ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010, οι φόροι αυξήθηκαν σε 1,1 δισ. το 2011 και από το 2012 (με την επιβολή του «έκτακτου» τέλους ακινήτων και την επέκταση των αντικειμενικών) εκτινάχθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ -που η κυβέρνηση θέλει να τα εισπράττει και τα επόμενα χρόνια, κάθε χρόνο!

Αν συνυπολογιστούν σε αυτά και ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων (και μάλιστα με συντελεστή πάνω από 40% που προβλέπει η φορολογική κλίμακα λόγω του "συμπληρωματικού" φόρου), και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, και τα τεκμήρια και πάμπολλες άλλες παλαιές και επιβαρύνσεις, τότε ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αγγίζει και τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι πρόπερσι. Με τα νέα δεδομένα:

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μαζεμένο τον ΦΑΠ του 2012 και τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2013, αν και δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει τον ΦΑΠ του 2010 και 2011.

2. Μονιμοποιείται το «έκτακτο» χαράτσι στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ).

3. Θα επιβάλλεται ενιαίος φόρος σε όσους έχουν ελάχιστη ακίνητη περιουσία, από μόλις 50.000 ευρώ.

4. Μπαίνει φόρος στα εκτός σχεδίου ακίνητα αγροτεμάχια,

Ξεχωριστή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αποκτούν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Από το 2013, εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33% ενώ διατηρείται και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% που ίσχυε έως το 2012. Με συντελεστή 20% θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης και συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου.

Χαράτσι στη θέρμανση

Το 2012 η κυβέρνηση αύξησε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, για να εισπράξει 1 δισ. επιπλέον έσοδα. Μάταια όμως. Τα μόνο που πέτυχε στους 5 μήνες εφαρμογής του μέτρου είναι να αφήσει τα νοικοκυριά εκτεθειμένα στο ψύχος και την δηλητηριώδη αιθαλομίχλη από τα τζάκι.

Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου, οι εισπράξεις από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από τις εισπράξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2012 μετά την αύξηση του φόρου πουλήθηκαν 364.325 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν 120.556.000 ευρώ από ειδικό φόρο κατανάλωσης και 87.438.000 ευρώ από ΦΠΑ. Δηλαδή το σύνολο των εισπράξεων το 2012 έφτασε στα 207.994.000 ευρώ.

Τώρα όμως η κυβέρνηση απειλεί να στερήσει τα νοικοκυριά και από την … εναλλακτική θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια, Σχεδιάζει αυξήσεις-"φωτιά" 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το ερχόμενο μαρτιο που θα συμπαρασύρουν και τις τιμές βασικών προϊόντων ή θα αναγκάσουν ακόμα περισσότερους βιοπαλαιστές επαγγελματίες να κατεβάσουν ρολά, μη μπορώντας να καλύψουν τα κόστη.

Φόροι στο αυτοκίνητο

Με τρία τσουχτερά χαράτσια, δύο αυξήσεις στον ΦΠΑ, τρεις αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Καυσίμων και στα τέλη κυκλοφορίας και με τεκμήρια- παγίδα για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα κατάφεραν να «γκρεμίσουν» την αγορά αυτοκίνητου στην Ελλάδα και να τρελάνουν τους καταναλωτές.

Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια το Ι.Χ. αυτοκίνητο δέχτηκε συνολικά 20 χτυπήματα, με αποτέλεσμα ο αριθμός έκδοσης νέων αδειών να μειώνεται με ρυθμό πάνω από 40% σε ετήσια βάση, με επώδυνες συνέπειες στον τζίρο των επιχειρήσεων και στην απασχόληση.

Το 2009 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Παπαθανασίου, έδωσε κίνητρα για να αγοράσει ο κόσμος αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (μειώθηκαν 50% τα τέλη ταξινόμησης), αλλά στη συνέχεια κάποιοι άρχισαν να τους εκδικούνται αυξάνοντας αρχικά τα τέλη κυκλοφορίας το 2010 και το 2011.

Ο «τσουχτερός» ΦΠΑ 23% στην αγορά των Ι.Χ., ο φόρος πολυτελείας, που επιβάλλεται και σε απλά αμάξια, τα τεκμήρια για τα Ι.Χ. που αυξήθηκαν δύο φορές τα τελευταία χρόνια, τα τέλη κυκλοφορίας που αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο, ακόμα και οι φόροι των εταιρικών αυτοκινήτων, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους υποψήφιους αγοραστές και έχουν γονατίσει τους κατόχους αυτοκίνητων, που τρέχουν άρον άρον να παραδώσουν τις πινακίδες στην Εφορία. Γιατί και... ακίνητο να μείνει το αυτοκίνητο στοιχίζει πολλά στο οικογενειακό πορτοφόλι!

Το μεγάλο σφυροκόπημα για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. έγινε με την αύξηση των τεκμηρίων 2011. Ανάλογα με τον κυβισμό φτάνει μέχρι και το 71%!

Εκτός των παραπάνω, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επέβαλε: φόρο πολυτελείας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. με τιμολόγιο αγοράς άνω των 16.000 ευρώ και στα καινούργια με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στη Βουλή τον φόρο πολυτελείας που θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες Ι.Χ. πάνω από 1.929 κ.εκ. και ηλικίας έως 10 ετών από το 2013 και μετά. Επιβάλλεται με συντελεστές 5% και 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (στο τεκμήριο δηλαδή), βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό και εξοφλείται όπως ο φόρος εισοδήματος κάθε χρόνο.

Οι φόροι στους επαγγελματίες

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου φορολογικού συστήματος. Χάνουν το αφορολόγητο, και θα έχουν από το 2013, τη δική τους ξεχωριστή κλίμακα με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Για τις νέες ατομικές εμπορικές ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1-1-2013 κα μετά και για τα τρία πρώτα χρόνια, ο συντελεστής φόρου μειώνεται σε 13% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών Α.Ε και Ε.Π.Ε αυξάνεται από το 20% στο 26% και για τα μερίσματα ο φόρος μειώνεται από 25% στο 10%. Για Ο.Ε, Ε.Ε κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες και κοινοπραξίες επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (26% έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη).

Φέτος αυξάνεται και το τέλος επιτηδεύματος. Ήρθε ως έκτακτος φόρος το 2011 και λόγω έκτακτων συνθηκών αυξάνεται το 2013 από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους (800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό), σε 600 ευρώ (από 300 ευρώ) για κάθε υποκατάστημα και σε 650 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι ενώ είναι κατ’ ουσία μισθωτοί, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες ή και με περισσότερους εργοδότες εφόσον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εξ αυτών.

Keywords
γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, μειωση μισθων, εκτακτη εισφορα, τελη κυκλοφοριας 2014, φπα 23, τελος ακινητων, πετρελαιο θερμανσης, τελη κυκλοφοριας 2016, τελη ταξινομησης, γιάννης στουρνάρας, ελλαδα, αναδιαρθρωση, φοροι, υπουργοι, ευρω, θυμηδία, τροικα, σδοε, ΦΠΑ, μισθολογιο, τεκμηρια, δις, νέα, εκπτωσεις, ισχύ, αποδειξεις, επιδομα, ιουνίου, ΔΕΚΟ, εισιτήρια, φαπ, εετηδε, πετρελαιο, μνημονιο, δεη, παπανδρεου, στουρναρας, βουλη, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, εκτακτο επιδομα, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, εισφορα αλληλεγγυης, τελη κυκλοφοριας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, επιδομα θερμανσης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2015, δικαιολογητικα, δεη πληρωμη, εκκαθαριστικο, γιάννης στουρνάρας, κομματα, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, χαρατσι, επιδοτησεις, ακινητα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, αφορολογητο, δωρεαν, εδρα, εθνικη, εφορια, σδοε, τα νεα, αγορα αυτοκινητου, αγορα, αυξηση, αμαξια, απλα, γεγονος, γινει, γονεις, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δις, εγινε, εγγραφη, ευρω, εισιτήρια, εκθεση, ενεργεια, επρεπε, ετων, εφοριες, ιδιο, υπηρχαν, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, θυμηδία, κυβερνηση, κλιμακα, λεφτα, λειτουργια, λαιλαπα, ματια, μειωση αφορολογητου, μηνες, μειωση, μεταχειρισμενα, μονα, νοικοκυριο, παντα, οργανογραμμα, ουσια, παιδι, παιδια, πισινες, πληροφορικη, πλοια, ποτα, σελιδες, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκαφη, τεκμηριο, τρια, τσιγαρα, ισχύ, φαπ, φτανει, φορολογικη, φορα, χωρα, ιουνίου, μεινει, πακετο, θεοχαρης, θερμανση, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα