Οι μαύρες τρύπες και οι… βραδυφλεγείς βόμβες του Προϋπολογισμού

Τα έσοδα και η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων αποτελούν τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο. Πιο αναλυτικά, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του φετινού επταμήνου για την πορεία του ελλείμματος και τις μαύρες τρύπες των εσόδων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το έλλειμμα στα καθαρά έσοδα του επταμήνου βρίσκεται στα 2,8 δισ. ευρώ κάτι που οδήγησε το ΥΠΟΙΚ να περικόψει κατά 4,4 δισ. ευρώ τις κρατικές δαπάνες σε μια προσπάθεια να διατηρήσει εντός στόχων την πορεία του ελλείμματος. Η είσπραξη ΦΠΑ

είναι κατά τα φαινόμενα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων καθώς υπολείπεται του στόχου κατά 600 εκατ. ευρώ ενώ και η μείωση της κατανάλωσης έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Από το υπουργείο αφήνουν να εννοηθεί ότι η υστέρηση οφείλεται στις παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή δηλώσεων με την εκτίμηση (ή κρυφή ελπίδα) ότι η εικόνα θα αντιστραφεί τους επόμενους μήνες που θα τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη «βόμβα» στα θεμέλια του προϋπολογισμού είναι η πορεία των ασφαλιστικών ταμείων, η χρηματοδότηση των οποίων έχει ήδη φθάσει στο 74,2% και απομένουν ακόμη αρκετοί μήνες.

Τα Ταμεία βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πώς θα εξασφαλισθεί η καταβολή συντάξεων και η διατήρηση των παροχών στα Ταμεία.

Ειδικότερα, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012:

– Ο ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) είχε χρησιμοποιήσει το 79,4% της ετήσιας πίστωσής του ή 2,8 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3,6 δισ. ευρώ.

– Το ΤΑΠ-ΟΤΕ (Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ) είχε αντλήσει το 75%.

– Το ΙΚΑ (Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) το 74,7%.

– Ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) το 68,7%.

– Το ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) το 68,2% και

– Ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) το 64,4%.

Διλήμματα που πρέπει άμεσα να απαντηθούν , καθώς ο χρόνος τελειώνει και η κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια για να προβεί σε ελιγμούς άλλων εποχών και να κρύψει κάτω από το χαλί των «κρατικών δαπανών» τα εγγενή προβλήματα.

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα