Οι πιγκουίνοι φορούν… αόρατο παλτό κατά του κρύου!

Πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν οι πιγκουίνοι στις υπό το μηδέν θερμοκρασίας της Ανταρκτικής; Αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα ζώα αυτά φορούν μια… «ασπίδα» κατά του κρύου, η οποία δεν είναι ορατή.

«Στην πλειοψηφία των πτηνών τα φτερά εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας, γι’ αυτό και η θερμοκρασία της επιφάνειας του σώματός τους είναι υπό κανονικές συνθήκες λίγους βαθμούς υψηλότερη από την θερμοκρασία περιβάλλοντος», αναφέρεται.

«Για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, όμως τα πράγματα είναι αλλιώτικα. Όταν

ο ουρανός είναι καθαρός, οι περισσότερες εξωτερικές επιφάνειες του σώματός τους είναι ψυχρότερες από τον αέρα του περιβάλλοντος, αν και η θερμοκρασία του αέρα είναι κάτω του μηδενός. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η φτερωτή επιφάνεια των πιγκουίνων παραδόξως θερμαίνεται μέσω της συναγωγής θερμότητας από τον περιβάλλοντα αέρα», συμπληρώνεται, ενώ τονίζεται ότι «τα φτερά των πιγκουίνων παρέχουν άνω του 80% της συνολικής μόνωσης και είναι πολύ ανθεκτικό στη διείσδυση του αέρα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το σκληρό δέρμα των πιγκουίνων παρέχει καλή «μόνωση» από το ψύχος και την επαφή με τον πάγο. Επίσης, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχουν σχετικά μικρό ράμφος για το σώμα τους, κάτι που επίσης ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας. Τέλος, οι πιγκουίνοι συγκεντρώνονται σε ομάδες για να διατηρηθούν ζεστοί.

Πληροφορίες από: Discovery, BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα