Οριακά μπροστά με τάσεις ανόδου ο Ομπάμα

Λίγες μέρες μόλις πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και λίγες μέρες μετά το χτύπημα του κυκλώνα Σάντι, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δείχνει καλά να κρατεί και να προηγείται σταθερά έστω και οριακά όπως έδειξε και σφυγμομέτρηση των ABC News/«Washington Post» με προβάδισμα μόλις μίας μονάδας έναντι του Ρόμνεϊ με 49%-48%).

Βλέποντας όμως κάποια άλλα στοιχεία και κυρίως

την υποστήριξη που λαμβάνει ο Δημοκρατικός υποψήφιος από ανθρώπους και θεσμούς που έχουν ιδιαίτερη απήχηση, είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί η τάση υπερψήφισης του Ομπάμα.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες βγήκαν και στήριξαν τον Ομπάμα πρόσωπα όπως ο πάμπλουτος και δημοφιλέστατος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, αν και πληγωμένος από την επέλαση της Σάντι και λόγω της επιμονής του για τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου καθώς και έντυπα με μεγάλη επιρροή όπως τα: «New York Times», «Times», «Economist», «Financial Times», «Guardian», «Vanity Fair» κ.ά.

Ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, αν και «υπερκομματικός», έσπευσε να «ψηφίσει» Ομπάμα μέσα από τις σελίδες  του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ιδιοκτησίας του, Bloomberg. Επικαλούμενος λόγους όπως η κλιματική αλλαγή, ο Μπλούμπεργκ κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Μέσα σε μόνο 14 μήνες, δύο τυφώνες μάς έχουν αναγκάσει να εκκενώσουμε ολόκληρες γειτονιές. Εάν πρόκειται για μια νέα τάση σχετιζόμενη με την κλιματική αλλαγή, τότε απλώς αυτή η τάση δεν είναι βιώσιμη», σημειώνει ο 70χρονος προτού δώσει την ψήφο του στον Ομπάμα, που τα τελευταία 4 χρόνια «έκανε μεγάλα βήματα» υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και κατάφερε «σημαντικές νίκες» σε πολλούς τομείς (υγεία, εκπαίδευση κ.ά.), σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόμνεϊ ο οποίος το μόνο που κάνει είναι «να αλλάζει απόψεις προς το συντηρητικότερο».

Το περιοδικό «Economist» έσπευσε να δώσει την ψήφο του στον Ομπάμα επικαλούμενο τις επιτυχίες του Δημοκρατικού στα μέτωπα της οικονομίας, της υγείας και της εξωτερικής πολιτικής (εξόντωση Μπιν Λάντεν, σταδιακή απαγκίστρωση από Ιράκ και Αφγανιστάν). Το ίδιο έκαναν και άλλα μεγάλα έντυπα όπως: οι «NΥ Times», οι «Times του Λονδίνου» με το κεντρικό τους άρθρο στο φύλλο της Πέμπτης (οι οποίοι «Times» να σημειωθεί πως ανήκουν στον συντηρητικό Ρ. Μέρντοχ), οι «Financial Times» (ο αρθρογράφος Μ. Γουλφ χαρακτήρισε τον Ρόμνεϊ «πισωγύρισμα») και το περιοδικό «Vanity Fair» .

Το εγκώμιο του Ομπάμα έπλεξαν όμως και διάφοροι Ρεπουμπλικάνοι (ο πρώην ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και ο νυν κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι).

 

Keywords
Τυχαία Θέματα