Πέθανε ο «JJ Cale» δημιουργός των Cocaine, After Midnight και άλλων θρυλικών τραγουδιών

Στο νοσοκομείο της Λα Τζόλα στην Καλιφόρνια άφησε χθες την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 74 ετών, ένας θρύλος της αμερικανικής μουσικής, προδομένος από την καρδιά του, με τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται γνωστή στο προσωπικό του σάιτ.

Γεννημένος στην Οκλαχόμα το 1938, ο Τζον Ουέλντον Κέιλ υιοθέτησε το «JJ Cale» για να ξεχωρίζει από τον Τζον Κέιλ των Velvet Underground. Συμμετείχε στη δημιουργία της Tulsa Sound, του «ήχου της Τούλσα», μίας ιδιαίτερης αμερικανικής

μουσικής φόρμας που συνδυάζει μπλουζ, ροκαμπίλι και κάντρι.

Ένα από τα διασημότερα παραδείγματα είναι το Cocaine, τραγούδι του Κέιλ που έγινε διάσημο το 1977 όταν το εκτέλεσε ο Ερικ Κλάπτον.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2006, οι δύο τους δούλεψαν μαζί στο The Road to Escondido, ένα άλμπουμ που κέρδισε βραβείο Γκράμι το 2008.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας του ήταν το After Midnight, το οποίο και τον έκανε διάσημο. Στη συνέχεια ηχογράφησε το Naturally - το πρώτο από τα 14 άλμπουμ του.

Ο Κέιλ χρησιμοποίησε με καινοτόμο τρόπο πολλά συστήματα κρουστών, ενώ ήταν διάσημος και για τον «αραχτό», ξαπλωτό τρόπο με τον οποίο καθόταν όταν τραγουδούσε.

Ωστόσο, ο ίδιος πάντα προτιμούσε να αναφέρεται στον εαυτό του ως τραγουδοποιό και όχι τραγουδιστή. Πολλά διάσημα τραγούδια του έγιναν πολύ γνωστότερα όταν εκτελέστηκαν από άλλους καλλιτέχνες ή συγκροτήματα. Εκτός του Κλάπτον, σε αυτή την ομάδα ανήκουν κορυφαία ονόματα όπως ο Τομ Πίτι, ο Σαντάνα αλλά και οι Lynyrd Skynyrd.

Πολυγραφότατος και με τεράστια γκάμα μουσικής παραγωγής, ο Cale κατάφερε να συνδυάσει πολλούς ρυθμούς και στυλ και να ηχογραφήσει κομμάτια όπως τα "River Runs Deep", "Crying Eyes", "Crazy Mama"και "Call Me The Breere".

Μερικά από τα τραγούδια του που έγιναν επιτυχίες διασκεύασαν οι: The Band ("Crazy Mama"), Jef Beck ("Magnolia"), Johnny Cash ("Call Me The Breeze"), Clapton ("After Midnight", "Cocaine"), Bob Dylan ("Cocaine"), Waylon Jennings ("Clyde"), Kansas ("Bringing It Back"), Lynyrd Skynyrd ("Bringing It Back", "Call Me The Breeze", "Same Old Blues"), Tom Petty & The Heartbreakers ("Thirteen Days", "Call Me The Breeze","I'd Like to Love You, Baby"), Johnny Rivers ("Crazy Mama", "Don't Go To Strangers"), Santana ("Sensitive Kind").

Ο σπουδαίος δημιουργός παρέμεινε χαμηλών τόνων μέχρι το τέλος της ζωής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα