Πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Υπό πίεση παραίτησης είναι ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης προ ημερών, βάσει της οποίας η αστυνομία θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τις αιματηρές επιθέσεις του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, εάν είχε κινηθεί ταχύτερα.

Η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μακελειό θα μπορούσε να έχει αποτραπεί, εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και η αστυνομία είχαν κάνει σωστά και γρήγορα τη δουλειά τους.

«Δεν θα μπορούσε να έχει βγει μια πιο καταστροφική ετυμηγορία για την κυβέρνησή μας» αναφέρει η εφημερίδα

"VG" καλώντας τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας να παραιτηθεί. «Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες εξαιτίας της ανικανότητά της. Θα είναι απαράδεκτο, αν δεν έχει επιπτώσεις για τους εμπλεκόμενους» σημειώνεται. Επιπροσθέτως, η εφημερίδα "DN" κατηγόρησε τον Νορβηγό πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι άργησε να δώσει την άδεια για τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Η εφημερίδα "Dagsavisen" χαρακτήρισε την έκθεση της επιτροπής "ανελέητη" και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις.

Ο Στόλτενμπεργκ αποδέχθηκε τη Δευτέρα την ευθύνη για τα συμπεράσματα της έρευνας, σημειώνοντας όμως ότι θα παραμείνει στη θέση του για να εφαρμόσει τις προτάσεις της κυβερνητικής επιτροπής.

Οι εκκλήσεις για παραίτηση πλήττουν το Εργατικό Κόμμα του Στόλτενμπεργκ, η κυβέρνηση συνασπισμού του οποίου βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το Συντηρητικό Κόμμα λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων της επίθεσης του Μπρέιβικ εξέφρασαν την οργή τους για την αντίδραση της αστυνομίας και ζήτησαν να υπάρξουν παραιτήσεις, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητούν να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για να συζητηθεί η έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα