ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Αντικατέστησαν τα stage με την κοινωφελή εργασία»

Με το μοντέλο της «κοινωφελής εργασίας» αντικαταστούν οι Δήμοι τα «stage» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια επανάληψη των stage» τονίζει σε ανακοίνωσή της. Παράλληλα νη η ομοσπονδία βλέποντας τις αλλαγές που έρχονται στου Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καταγγέλλει τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

Έχουμε ένα «νέο μνημονιακό φρούτο» την κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων

και την αντικατάστασή τους από κοινωνικούς συνεταιρισμούς, μέσω των όποιων αρχίζουν σταδιακά να λειτουργούν βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί και Ωδεία επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» ενημερώνει πως αυτό συμβαίνει μέσω ΜΚΟ που «νοικιάζουν» εργαζόμενους για την κάλυψη εργασιών των δήμων που σχετίζονται με συντήρηση πρασίνου, οδοποιία, οδοκαθαρισμό, κ.α..

Πρόκειται για οργανισμούς-εταιρείες που γεννιούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του υπ. Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων αναμένεται να καλυφθούν έως το τέλος του 2014 σημαντικές απώλειες σε κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων -με σημαντικότερη τη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Απώλειες που συνεπάγεται η συρρίκνωση μέχρι στιγμής κατά 61% των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβλέποντας πως οι «κοινωνικοί συνεταιρισμοί» προβάλλουν πλέον ως μοναδική εναλλακτική για την επιβίωση μιας σειράς λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήδη δήμαρχοι έχουν αρχίσει να δημιουργούν συνεταιρισμούς λαϊκής βάσης, προκειμένου να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με το ίδιο προσωπικό, που πλέον θα απασχολείται υπό διαφορετικές εργασιακές συνθήκες επισημαίνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η Ομοσπονδία καλεί την ΚΕΔΕ ώστε «να μην επιτρέπεται η απασχόλησης των συγκεκριμένων εργαζομένων (σ.σ. πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας) για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών των δήμων» και το ΣΕΠΕ να παρέμβει στην περίπτωση που γίνει προσπάθεια να τοποθετηθούν στις υπηρεσίες καθαριότητας «καθώς ούτε είναι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ, ούτε τους χορηγείται το ανθυγιεινό και επικίνδυνο επίδομα, ούτε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)».

Keywords
Τυχαία Θέματα