Ραντεβού το… Σεπτέμβρη, λένε οι Ευρωπαίοι στον Σαμαρά

Καθαρά «ενημερωτικό» χαρακτήρα προσδίδουν στις επαφές Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας στα μέσα Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, στο φθινόπωρο μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα καθώς οι Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ

προτίθενται να περιμένουν την έκθεση της τρόικας προτού αναλάβουν δράση.

Στόματα ερμητικά κλειστά, τουλάχιστον μέχρι την δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας, από τη γερμανική πλευρά όπου βεβαιώνει πως στην επερχόμενη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ δεν θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις αναφορικά με τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ ανέφερε στη Γερμανική Ραδιοφωνία: «Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συζητηθεί σοβαρά αυτή την εβδομάδα. Ζητούμενο δεν είναι να ληφθεί μια απόφαση σε διμερές επίπεδο, αλλά οι αποφάσεις να ληφθούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης και διάφανης διαδικασίας στην Ευρώπη».

Επανέλαβε, πάντως, ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τον να θα υπάρξει στήριξη στον Σαμαρά σε περίπτωση που ζητήσει περισσότερα χρήματα , περισσότερο χρόνο ή ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Το θέμα δεν είναι η παρηγοριά, αλλά και οι δύο πλευρές να τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει». Και αυτό θα το κρίνει η τρόικα στην έκθεσή της που θα είναι έτοιμη στον Σεπτέμβριο. Τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις, επισήμανε ο γερμανός υφυπουργός.

Ο κ. Κάμπετερ δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν είναι δυνατή η παραχώρηση περισσότερου χρόνου και περισσότερων χρημάτων στην Ελλάδα.

«Όλα αυτά είναι εικοτολογίες… Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικές πιέσεις προς την Αθήνα.

Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε και από τα πιο επίσημα χείλη, εκείνα του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι οι συνομιλίες είναι μεν σημαντικές αλλά δεν θα βγάλουν κάποια απόφαση ,καθώς στη Γερμανία περιμένουν την έκθεση της τρόικας.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να ληφθούν οι ουσιαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Ελλάδα θα είναι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών με τον κ. Ολάντ (την Πέμπτη) και με τον κ. Σαμαρά ( την Παρασκευή ). Είναι σημαντικές συνομιλίες και η κύρια σκέψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι να κάνει αυτό που είναι το καλύτερο για το ευρώ».

Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε επίσης τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως καμιά απόφαση για την Ελλάδα δεν μπορεί να ληφθεί πριν η τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) ολοκληρώσει την εκτίμησή της για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις τον Σεπτέμβριο. «Η βάση όλων των αποφάσεων για την Ελλάδα είναι η έκθεση της τρόικας», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Γαλλία

Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Καζνέβ τόνισε «Είναι σημαντικό να αφήσουμε τους Έλληνες να εκφράσουν ξεκάθαρα το αίτημά τους, να αφήσο

Keywords
Τυχαία Θέματα