Σημαντική νίκη για το κόμμα Γκρούεφσκι

Το κυβερνών του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) κυριάρχησε την Κυριακή στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών της πΓΔΜ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να έρχεται αντιμέτωπο με μια συντριπτική ήττα και να κάνει λόγο για παρατυπίες.

Τη νίκη του VMRO-DPMNE ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι οι υποψήφιοι του κόμματός του νίκησαν από τον πρώτο γύρο

σε τουλάχιστον 25 δήμους, ενώ προηγούνται σε ακόμη 30 δήμους, στους οποίους θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες (την 7η Απριλίου).

Στον δεύτερο γύρο διακυβεύεται και η υπερδημαρχία των Σκοπίων, στην οποία όμως ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι διατηρεί σημαντικό προβάδισμα.

Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ικανοποιημένος με την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε σε δημοκρατικό και ειρηνικό κλίμα, και με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα εμπρός αναφορικά με την ευρωατλαντική της προοπτική.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατήγγειλε ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στην πΓΔΜ σημαδεύτηκε από πληθώρα παρατυπιών και παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει η αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι οι χθεσινές εκλογές κάθε άλλο παρά ελεύθερες και δημοκρατικές ήταν, κατηγορώντας την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για εκφοβισμό και απειλές κατά ψηφοφόρων, για κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και για "λαθροχειρία" στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι δημοτικές αυτές εκλογές στην ΠΓΔΜ διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.

Την διαδικασία των εκλογών της Κυριακής επόπτευαν περίπου 400 ξένοι παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR, καθώς και πάνω από 8.000 τοπικοί παρατηρητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα