ΣΟΚ & ΔΕΟΣ…

-Τουλάχιστον τέσσερις μισθούς χάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

-Η κατάργηση της Εργατικής Εστίας θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση τον τομέα του τουρισμού.

-Μέχρι το 2015 η χώρα πρέπει να έχει 150.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Είναι τα μέτρα τέτοια, που κανένας δεν γλυτώνει. Η «κόψη του ξυραφιού» «σφάζει» όχι εκείνους που την επικαλούνται, αλλά την μεσαία τάξη που εξαφανίζεται. Ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, σώματα ασφαλείας, κανείς δεν θα απολαμβάνει πλέον ασυλίας από τη λαίλαπα που ακολουθεί την εφαρμογή των

νέων μέτρων, που εκβιαστικά ζήτησαν και πήραν οι δανειστές μας. Είναι αυτά που έχουν διχάσει ακόμα και τους οικονομικούς αναλυτές, καθώς οι μισοί προβλέπουν «έκρηξη» της ύφεσης και της ανεργίας, ενώ οι υπόλοιποι μισοί βλέπουν την ευκαιρία για…ανάπτυξη. Είναι τα μέτρα που ξεσήκωσαν την ελληνική κοινωνία και την έβγαλαν πάλι στους δρόμους.

Χάσαμε και τον τέταρτο…

Τουλάχιστον τέσσερις μισθούς χάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, για αυτό ίσως δεν συμμερίζονται τον πανηγυρικό τόνο των πολιτικών αρχηγών, που εμφανίζονται να «έσωσαν» τον 13ο και 14ο. Συγκεκριμένα, η νέα συμφωνία προβλέπει:

1.Μείωση του βασικού μισθού κατά 22% σε όλα τα επίπεδα:

Ο νέος εργαζόμενος θα δουλεύει στο εξής για μόλις 421 ευρώ(!). Η ημιαπασχόληση θα φτάσει στα 293 ευρώ. Η μείωση θα παρασύρει ακόμη και το επίδομα ανεργίας, που πέφτει στα 359 ευρώ, αλλά και τις συντάξεις, καθώς αυτές υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού.
2. «Πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση του βασικού.
3. Μείωση του εργασιακού κόστους κατά 15% με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης:

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πάση θυσία, ενώ αναμένεται η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Παπαδήμου σε περίπτωση που ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων δεν καταλήξει σε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, που θα ικανοποιεί την τρόικα.

4.Κατάργηση της Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας:

Ειδικά, η κατάργηση της Εργατικής Εστίας θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση τον τομέα του τουρισμού, γεγονός που ακόμα δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, λόγω του πρώτου σοκ που έχουν υποστεί επαγγελματίες και πολίτες, καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες κατάφερναν να διατηρηθούν με τους παραθεριστές της Εργατικής Εστίας.

5. Εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων:

Μαζί με τον βασικό μισθό χάνονται και εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών. Όπως προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση, η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων δεν θα ξεπερνά τα τρία χρόνια, ενώ ένα χρόνο μετά την μετατροπή της συμφωνίας σε νόμο θα λήξουν όλες οι ισχύουσες συμβάσεις. Η μετενέργεια μειώνεται από έξι σε τρεις μήνες, στο όριο των οποίων αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση, θα θεωρείται ως βάση ο βασικός μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Βέβαια, αναρωτιέται κανείς σε ποιο επίπεδο θα κυμαίνονται οι εν λό

Keywords
Τυχαία Θέματα