ΣτΕ: Να επαναλειτουργήσει προσωρινά η ΕΡΤ

Η απόφαση του ΣτΕ προβλέπει πως αναστέλλεται η εκτέλεση της κοινής υπουργικής απόφασης, που σημαίνει πως αναστέλλεται προσωρινά το κλείσιμο της ΕΡΤ (δηλαδή η ΕΡΤ θα λειτουργεί) μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας.

Παράλληλα, η απόφαση εισχωρεί και στο εργασιακό κομμάτι της υπόθεσης, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν συμβάσεις εργαζομένων

και να αποζημιωθούν πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ.Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

-Ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και

-Ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Υπενθυμίζεται, πως η ακρόαση ενώπιον του κ. Μενουδάκου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ. Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή για το θέμα της ΕΡΤ και επεσήμαναν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης ήταν αυτοί που ώθησαν τον πρωθυπουργό να αποφασίσει το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επιπροσθέτως, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρεί δημόσια τηλεόραση, καθώς καμία συνταγματική διάταξη ή διεθνή σύμβαση δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της η ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι από το λουκέτο στην ΕΡΤ θα επέλθει οικονομική ζημία. Συν τοις άλλοις, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας προσκόμισαν στοιχεία που κατά τους ισχυρισμούς τους αποδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ καταστρατηγούνται θέματα εθνικής ασφάλειας και εθνικής άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα