Στην 142η θέση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων η Ελλάδα!

Στην 142η, από την 134η -που ήταν επέρυσι- κατρακύλησε σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, χάνοντας έτσι εννέα θέσεις μέσα σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τριτοκοσμικά κράτη όπως είναι το Καμερούν, η F.Y.R.O.M., το Πακιστάν και το Τζιμπουτί!

Η καταβαράθρωση αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται κάθε χρόνο ολοένα λιγότερο ελκυστική για τις ξένες άμεσες επενδύσεις, ως προς

τον «Δείκτη Προσέλκυσης Ξ.Α.Ε.».

Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα απομονώνεται όχι μόνο από τους εταίρους της, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η γραφειοκρατία και το ασταθές φορολογικό σύστημα παραμένουν οι κύριες αιτίες που η χώρα μας πάει από το κακό στο χειρότερο.

Η Ελλάδα παρουσίαζε συγκρίσιμες επιδόσεις με τον υπόλοιπο κόσμο το 1996, ενώ σήμερα τα ποσοστά των άλλων χωρών έχουν υπερδιπλασιαστεί ως προς το ΑΕΠ, πλην της Ελλάδας, όπως επισημαίνεται στη εν λόγω έκθεση.

Επίσης, η Ελλάδα κατέλαβε την 75η θέση [βάση του κριτηρίου ελκυστικότητας της αγοράς] και την 67η θέση [βάση του διαθεσίμου εργασιακού δυναμικού χαμηλού κόστους και υψηλών δυνατοτήτων].

Τουλάχιστον, η χώρα μας κατήγαγε υψηλή βαθμολογία στις υποδομές, καταλαμβάνοντας τη 19η θέση και την 57η, με το κριτήριο φυσικών πόρων.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα της UNCTAD [United Nations Conference oTrade and Development]του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 181 χώρες.

Χαμηλή προσέλκυση σε ξένες επενδύσεις εμφάνισαν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, που κατατάχθηκε στην 112η και η Φινλανδία στην 122η θέση.

Στην πρώτη πεντάδα προσέλκυσης επενδύσεων βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα, το Βέλγιο, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα