Στις εφορίες όσοι αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι»

Στις κατά τόπους ΔΥΟ, στις οποίες υπάγονται θα πρέπει να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που απεστάλη σε όλες τις εφορίες, «ο έφορος θα κρίνει αν συντρέχουν λόγοι να αυξηθούν οι δόσεις ή να μειωθεί το τέλος ακινήτων για τους φορολογούμενους που εμφανίζουν

οικονομική αδυναμία καταβολής του».

«Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά», αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ.

Εν τω μεταξύ, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική να «κόβεται» το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να το πληρώσουν.

Τέλος, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό, που είναι σήμερα, μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση σε πάγιο, να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα