«Συν-Άλλοις»: Ένας άλλος κόσμος είναι δίπλα μας

Στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Νηλέως στο Θησείο, «φύτρωσε» εδώ και περίπου ένα χρόνο, ένας διαφορετικό χώρος με έντονη γεύση καφέ και πολύχρωμα χρώματα. Το πείραμα που ανέλαβε να σηκώσει στην πλάτη της μια ομάδα πέντε ανθρώπων, για ηθικό εμπόριο είναι γεγονός, με τον καταναλωτικό συνεταιρισμό αλληλέγγυας οικονομίας «Συν-Άλλοις» να κερδίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο που αρνείται την υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής και των καταναλωτικών προϊόντων.  Η ιδέα παλιά, επεξεργάζεται εδώ και εφτά χρόνια στους κόλπους του «Σπόρου» και

πλέον γίνεται πράξη με σημαντικά αποτελέσματα. Ανάλογες προσπάθειες συναντιούνται σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία που έχουν να αναδείξουν ανάλογα εγχείρηματα.

Προϊόντα από μικρούς συνεταιρισμούς της Λατινικής Αμερικής όπως καφές, κακάο, ζάχαρη κ.α, καθώς και προϊόντα από μικρούς έλληνες παραγωγούς, παίρνουν θέση στα ράφια του «Συν-Άλλοις» σπάζοντας την αλυσίδα του εμπορίου όπως το έχουμε γνωρίσει, με τους μεσάζοντες να έχουν καταλυτική παρουσία μέχρι το προϊόν να φθάσει στον καταναλωτή.

Η ομάδα εμπνεύστηκε από κινήματα σε μακρινές χώρες, που αντιστέκονται στις ίδιες δυνάμεις που σήμερα σπρώχνουν και την ελληνική κοινωνία στο περιθώριο. Ο Ηλίας, μέλος της ομάδας του «Συν-Άλλοις» σημείωση στο Αττικήfreepress «Ο καφές ήρθε στην Ελλάδα μέσω μιας Γερμανικής κολεκτίβας. Από εκεί το μάθαμε. Σήμερα έχουμε το δικό μας δίκτυο με τους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς της Λατινικής Αμερικής απ’ όπου φέρνουμε απ’ ευθείας τα προϊόντα».  

Το ηθικό εμπόριο, μεριμνά τόσο για το καταναλωτικό κοινό όσο και για τους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας υψηλότερα μεροκάματα όταν την ίδια ώρα οι μεγάλες πολυεθνικές ρίχνουν συνέχεια τις αμοιβές των παραγωγών, προκειμένου να διατηρήσουν την υψηλή κερδοφορία τους. Παράλληλα, στόχος είναι το τελικό προϊόν να φθάνει στον καταναλωτή σε προσιτή τιμή.  Η αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να μη λαμβάνεται υπόψη στην προσπάθεια για ηθικό εμπόριο, στις μέρες της ανηθικότητας.   

Στην αλληλέγγυα οικονομία το τελικό προϊόν που φθάνει στους καταναλωτές είναι ποιοτικό -στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι βιολογικό- σε τιμές άκρως ανταγωνιστικές με το συμβατικό.

Τόλμησαν και έκαναν το παραπάνω βήμα…

Η δράση συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με την εναλλακτική διάθεση προϊόντων συναντάτε κατά κύριο λόγο σε εθελοντική βάση. Στο «Συν-Άλλοις» τόλμησαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω: «Tο φθινόπωρο του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο μη-κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία. «Υπήρξε μια ανάγκη να οργανωθεί πιο επαγγελματικά η δράση μας. Δουλεύουμε πέντε άνθρωποι και έχουμε ένα πολύ μικρό μισθό μιας και το εγχείρημα βρίσκεται σε λειτουργία πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είμαστε σε θέση ακόμα να μιλήσουμε για τη βιωσιμότητα της προσπάθειας, ωστόσο στους στόχους μας, είναι αυτό να γίνει» μας λέει ο Ηλίας μέλος της ομάδας του «Συν-Άλλοις».

Η ανάγκη για θέσεις εργασίας την ώρα που

Keywords
Τυχαία Θέματα