ΣΥΡΙΖΑ εκλογές για αρχηγό: Τι αποφασίστηκε

Στις 10 Σεπτεμβρίου η εκλογή αρχηγού από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν απαιτηθεί και δεύτερος, θα πραγματοποιηθεί στις 16. Αυτό αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία των μελών της. Η άλλη πρόταση που τέθηκε προς ψήφιση προέβλεπε την εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

στις 26 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΠΓ που τροποποιήθηκε από την αρχική ( παράταση μιας εβδομάδος στις διαδικασίες) και συγκέντρωσε την πλειοψηφία, προβλέπει αναλυτικά: Διεξαγωγή διαρκούς Συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου, και εκλογή ηγεσίας στις 10.09 με τον δεύτερο γύρο εαν απαιτηθεί να πραγματοποιείται στις 16. Η αντιπαραθετική πρόταση των διαφωνούντων ( Σπίρτζη, Πολάκη κ.α) που μειοψήφησε, ζητούσε διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου 3 Σεπτεμβρίου, έκτακτου στις 24 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 26 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως χθες κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και η “έκπληξη” της κούρσας διαδοχής Στέφανος Τζουμάκας.

Σημειώνεται πως βάσει προγραμματισμού της ΔΕΘ, το Σαββατοκυριακο 10-16 Σεπτεμβρίου, είναι η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ( ομιλία σε παραγωγικούς φορείς και συνέντευξη Τύπου, την επομένη).

Παραίτηση Σπίρτζη

Στο μεταξύ, παραιτήθηκε τελικά και επίσημα από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε εκδηλώσει τη διαφωνία του με την απόφαση για εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (δεν κατάφερε να επανεκλέγει στις εκλογές του Ιουνίου) μάλιστα, είχε ζητήσει και την παραίτηση των μελών της ΠΓ, ισχυριζόμενος πως δεν απηχούν τους νέους συσχετισμούς μετά την αποχώρηση του κ. Τσίπρα.

Στήριξη Βούτση σε Αχτσιόγλου

Την εκτίμηση του ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου “προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων”, εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης.

Ειδικότερα, ο τέως πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι “το αίτημα της επανεκκίνησης της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επιτακτικό από κάθε άποψη. Δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, ένα εσωτερικό ζήτημα”, αλλά “απηχεί τη διάθεση ενός μεγάλου ακόμα τμήματος του λαού μας” και “ανταποκρίνεται στην ανάγκη σκληρής ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την ΝΔ και τις δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που συγκροτούν τη νέα ακροδεξιά στη χώρα μας”.

Πηγή: capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα