ΣΥΡΙΖΑ… στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει η δημόσια διαφωνία των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, Π.Λαφαζάνη και Δ.Παπαδημούλη, με αφορμή τον τρόπο ψηφοφορίας του κόμματος για την τροπολογία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Μάλιστα, «λάδι στη φωτιά» έβαλε και η νέα διαφοροποίηση του βουλευτή του κόμματος, Σταύρου Κοντονή στην Προκαταρκτική Επιτροπή για την περικοπή των ταξιδιών του Γ. Παπανδρέου,

που ζητούσαν τα άλλα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας. Σύμφωνα με τα «Νέα», μπορεί άνθρωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθούν να κατευνάσουν τις εντάσεις, διαμηνύοντας προς τα έξω ότι «δεν υπάρχει κεντρική γραμμή για τα ζητήματα αυτά», ωστόσο η για ακόμη μια φορά διαφωνία Λαφαζάνη-Παπαδημούλη φανέρωσε τις διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση των δύο αναμένεται να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα (Πέμπτη), θα ολοκληρωθεί το εισηγητικό κείμενο της Γραμματείας. Στην ΚΕ τα μεγάλα θέματα μεταξύ πλειοψηφίας - μειοψηφίας αναμένεται να είναι το θέμα των συμμαχιών, η θέση για το ευρώ, το μέλλον των συνιστωσών και γενικότερα η στρατηγική του κόμματος.

Η διαφωνία στο κοινοβούλιο

Το επεισόδιο μεταξύ των Λαφαζάνη-Παπαδημούλη ξεκίνησε, όταν στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι το αίτημα για ψηφοφορία του κόμματός του αφορά μόνο ένα άρθρο, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Παπαδημούλης διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετέχει στην ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου -κάτι που είχε δηλώσει εξαρχής και ο κ. Τραγάκης επικαλούμενος και τις επιστολικές ψήφους που είχαν ήδη φτάσει στο προεδρείο, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ, και αναφέρονταν ρητά σε «ψήφο στο σύνολο».

Και αυτό διότι είχε προϋπάρξει σχετική συνεννόηση του προεδρείου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Παπαδημούλη. Όμως στη συνέχεια, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε να διαβάζει τον κατάλογο των ονομάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν το αίτημα, υπήρξαν νέες ενστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν συμφωνήσαμε σε αυτή τη διαδικασία» ,με τον κ. Λαφαζάνη να επιμένει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο το επίμαχο άρθρο και να κατηγορεί το προεδρείο ότι «μετατρέπει την ψηφοφορία στο σύνολο». Η αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής στην απόφαση να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία της διαπίστωσης της πλειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα