Τα επιδόματα της... απάτης

-Οι περιοχές της Ελλάδος με τους περισσότερους «μαϊμού» δικαιούχους

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσουνάκας

Τους τελευταίους δύο μήνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολλές υποθέσεις καταβολής επιδομάτων σε μη δικαιούχους, αλλά και πάσης φύσεως υποθέσεις εξαπάτησης των ταμείων. Από αυτά τα περιστατικά μπορούμε να συνάγουμε ότι δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ έλεγχος των δικαιούχων, με αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα να λαμβάνουν παράνομα επιδόματα

κάθε μορφής, όπως η γνωστή ιστορία με τον οδηγό ταξί και τον πρωταθλητή στο μπιλιάρδο, που λάμβαναν επίδομα τυφλότητας. Παράλληλα βρέθηκαν και περιπτώσεις, όπου οι δικαιούχοι είχαν φύγει εδώ και χρόνια από την ζωή και τα επιδόματα λάμβαναν συγγενείς τους ή άλλοι επιτήδειοι. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε ακόμη μια μεγάλη υπόθεση απάτης μετά την υπόθεση με το ΙΚΑ Καλλιθέας.

Απάτη… αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ!

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να αποκαλύψει μεγάλη υπόθεση πλαστογραφίας, που αφορά σε δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικής υποβολής, μέσω του διαδικτύου, ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν συλληφθεί τρία άτομα, δύο Έλληνες 61 και 56 ετών κι ένας 41χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι άγνωστα άτομα με τη χρήση συνολικά 47 ηλεκτρονικών ιχνών είχαν υποβάλει μέσω διαδικτύου ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις. Σε αυτές δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά ένσημα, εργαζομένους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.

Οι παράνομα δηλωμένοι εργαζόμενοι έπαιρναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές, όπως δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές. Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκαν «γεωγραφικά» συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών σε περιοχές της Αττικής.

Ο χάρτης της απάτης...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μετά την απογραφή των δικαιούχων του ΙΚΑ βρέθηκαν περίπου 36.000 Έλληνες, οι οποίοι λάμβαναν παράνομα επιδόματα. Βάσει της απογραφής προκύπτει ότι στην Ζάκυνθο 700 άτομα λάμβαναν επίδομα τυφλότητας, Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη απόκλιση στοιχείων είναι η Θεσσαλονίκη, όπου το επίδομα βαριάς αναπηρίας ελάμβαναν 13.648, ενώ απογράφηκαν 12.305, δηλαδή 1.343 άτομα το ελάμβαναν παράνομα. Επίσης, στο Ηράκλειο Κρήτης το επίδομα βαριάς αναπηρίας το 2011 ελάμβαναν 2.168, ενώ απογράφηκαν μόλις 1.972.

Για το επίδομα τυφλότητας στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας από τα 590 άτομα προσήλθαν 270, δηλαδή 320 άτομα το ελάμβαναν παράνομα, ενώ στη Βοιωτί

Keywords
Τυχαία Θέματα