Τα νέα μέτρα αλλάζουν τις πολιτικές προτεραιότητες

-Τι άλλαξε στον πρώτο μήνα της κυβέρνησης Παπαδήμου

-Οι νέες τάσεις στα κόμματα

-Η Ευρώπη κάνει ακόμη πιο μουντό το εσωτερικό τοπίο

-Γιατί οι εκλογές μετατρέπονται σε «λύτρωση»

-Τι σκέπτεται τώρα ο πρωθυπουργός

Έχοντας συμπληρώσει τον πρώτο μήνα ζωής της, η κυβέρνηση Παπαδήμου αναζητεί ακόμη ένα ασφαλές σημείο ισορροπίας, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει την πορεία της χωρίς επικίνδυνα απρόοπτα. Ήδη ένα νέο

πλέγμα δεδομένων, σκοπιμοτήτων και αναγκαιοτήτων από πλευράς και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν επηρεάζει τις εξελίξεις και κάθε άλλο παρά δίνει το περιθώριο ανάπαυλας στις μέρες των εορτών που ακολουθούν.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ο αρχικός ενθουσιασμός από τη συγκρότηση της κυβέρνησης αυτής υποχώρησε, τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν άσχημα, η απαισιοδοξία και η μελαγχολία συνεχίζουν να κυριεύουν την ελληνική κοινωνία, η απειλή νέων επώδυνων μέτρων είναι ορατή και οι διεργασίες στους κόλπους του κομματικού συστήματος φουντώνουν. Όλα αυτά αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, που αποτελούν σημαντικά πλέον εργαλεία για τη χάραξη της στρατηγικής τόσο των κομμάτων, όσο και των προσώπων.

Η αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 είναι πλέον αυταπόδεικτη, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» -ανεξάρτητα από το ακριβές μέγεθός της- να μετατρέπεται σε πολιτικό εφιάλτη. Έτσι η ελπίδα που είχε δημιουργηθεί ότι «τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», εκ των πραγμάτων δεν επαληθεύεται. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις το τοπίο γίνεται ακόμη πιο μουντό. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, όπου είπε δύο φορές ότι «η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται» και γι’ αυτό «είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης».

Χάος στην Ευρώπη

Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να πάρει φωτιά από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που αντιτίθενται στα τερατουργήματα της Μέρκελ και των δορυφόρων της. Μάλιστα, η στάση της Βρετανίας -ανεξάρτητα από τις βαθύτερες προθέσεις και τα συμφέροντά της- στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής φέρνει πάλι στο επίκεντρο το θέμα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, που όπως φαίνεται θα κυριαρχεί όλο και πιο πολύ πλέον στις ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε η επιδιωκόμενη «εξαφάνιση» του ευρωπαϊκού Νότου συνιστά επί της ουσίας το τέλος της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον λειτουργούσε έως σήμερα. Έτσι το διακύβευμα δεν είναι πια τόσο οικονομικό ή λογιστικό, αλλά παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά, που αφορούν την ίδια την υπόσταση και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ναρκοπέδιο

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση Παπαδήμου -πριν ακόμη μπορέσει να αποκτήσει συνοχή και βηματισμό- βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα των νέων μέτρων, που φαίνεται πάντως ότι λειτουργούν ως νάρκη για τη σταθερότητα και τη συνέχιση της ύπαρξής της. Ακόμη και επικοινωνιακά εμφανίστηκε ανέτοιμη να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό. Είναι ενδεικτικό ότ

Keywords
Τυχαία Θέματα