Το κρίσιμο 5% των Γερμανών πολιτών

Του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Ο ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας στην ενωμένη Ευρώπη είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και επιβεβαιώνεται συνεχώς στις ευρωπαϊκές συσκέψεις, καθώς όλες οι κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται, έχουν την υπογραφή της καγκελαρίου Μέρκελ ή του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Μοιραία, η τύχη πολλών ευρωπαϊκών κρατών και εκατομμυρίων πολιτών της «γηραιάς ηπείρου» εξαρτώνται άμεσα από την πολιτική που υιοθετεί

η γερμανική ηγεσία, την οποία και επιβάλλει στους εταίρους της με χαρακτηριστική ευκολία.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι ίσως πιο σημαντικά τα όσα διαδραματίζονται εντός των τειχών της Γερμανίας, παρά οι όποιες αντιδράσεις των χρεοκοπημένων χωρών που – αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον – δείχνουν ανήμπορες να διεκδικήσουν οτιδήποτε.

Στη Γερμανία λοιπόν και ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου, έχει ιδρυθεί από τον Φεβρουάριο, το κόμμα «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία» (AFD). Πρόκειται για ένα κόμμα που ποντάρει στη δυσαρέσκεια των Γερμανών πολιτών που αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της ΕΕ με οικονομικά προβλήματα (δυστυχώς, οι Γερμανοί πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πληρώνουν περισσότερους φόρους, όχι για να σώσουν τα χρεοκοπημένα κράτη της Ευρώπης, αλλά για να κάνουν πλουσιότερες τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της χώρας τους). Πιο απλά, το AFD στηρίζεται στους ευρωσκεπτικιστές Γερμανούς που δεν είναι και λίγοι: σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του ZDF, ποσοστό πάνω από το 25% των Γερμανών πολιτών αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ενώ το 17% δηλώνει έτοιμο να ψηφίσει υπέρ ενός κόμματος που θα υιοθετούσε την παραπάνω θέση.

Τι ανταπόκριση έχει, λοιπόν, αυτό το κόμμα στη Γερμανία; Όπως φαίνεται, ήδη σημαντική, με τάσεις να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσκόπηση, το νεοϊδρυθέν AFD συγκεντρώνει ήδη το 5% των ψηφοφόρων: ποσοστό αφενός που του επιτρέπει να μπει στη Βουλή και αφετέρου παρόμοιο με αυτό που συγκεντρώνει κι ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP), στην ίδια δημοσκόπηση.

Συνεπώς, οι φιλελεύθεροι και συντηρητικοί οικονομολόγοι που βρίσκονται πίσω από το AFD (το οποίο είναι υπέρ της συγκροτημένης διάλυσης της ευρωζώνης, έχοντας 7.500 μέλη και χορηγούς), μπορεί να αποτελέσει το «βαρόμετρο» των γερμανικών εκλογών, βάζοντας τους δικούς του όρους στο πολιτικό παιχνίδι εξουσίας. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς το νέο γερμανικό κόμμα πρότεινε ήδη τη σταδιακή επανεισαγωγή των εθνικών νομισμάτων στις χώρες με υψηλό χρέος, ως την καταλληλότερη λύση για άρση των οικονομικών προβλημάτων στην ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι Έλληνες θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τις επικείμενες γερμανικές εκλογές και την προσπάθεια του AFD να κάνει αυτό που δεν κατάφεραν πολλοί άλλοι: να μας γυρίσει στη δραχμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα