«Βιβλία σε Ρόδες» ξεκινάνε για δεύτερη χρονιά το ταξίδι τους στα σχολεία

Τα «Βιβλία σε Ρόδες» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά του και φέρνει μια μικρή θεματική «βιβλιοθήκη» μέσα στην τάξη, σε έναν σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρεται εύκολα. Η προσέγγιση αυτή προϋποθέτει τη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών στην πηγή: τα βιβλία.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη ημερίδα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του προγράμματος,

καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τη μαθητική κοινότητα για την αγάπη με την οποία αγκάλιασαν το πρόγραμμα, τόνισε: «Η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται στο ότι, αντί τα παιδιά να πάνε στα βιβλία, έρχονται τα βιβλία σε αυτά ,επιλεγμένα μάλιστα από έγκριτους εκπαιδευτικούς και χωρισμένα σε θεματικές ενότητες. Κατ’ αυτό τον τρόπο αναιρείται η έλλειψη χρόνου που πολλές φορές εμποδίζει τα σημερινά υπερ-απασχολημένα παιδιά να έρθουν σε επαφή με παραδοσιακές μορφές ψυχαγωγίας και διευκολύνεται ο συνδυασμός γνώσεων που αποκτούνται από αυτά. Πολλές φορές τα βιβλία παραπέμπουν σε άλλα βιβλία, είναι, για να χρησιμοποιήσω μία φράση του Ουμπέρτο Έκο, σαν τα βιβλία να συνομιλούν μεταξύ τους, γεγονός που διευρύνει τους ορίζοντες του αναγνώστη. Τα «βιβλία σε ρόδες» φιλοδοξούν, στη σημερινή εποχή του ίντερνετ και των ηλεκτρονικών υπολογιστών να καλλιεργήσουν στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο, να οξύνουν την κριτική τους ικανότητα αλλά και να τους εμπνεύσουν την ανάγκη μετάδοσης της γνώσης.»

Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ξεφυλλίσουν, να μελετήσουν, να διαβάσουν ή να ακούσουν τα βιβλία στο σχολείο, αλλά και να δανειστούν κάποια από αυτά στο σπίτι τους. Έτσι μπορούν να τα εξερευνήσουν, να τα διαβάσουν ολόκληρα, αλλά και να χαράξουν την προσωπική τους πορεία αναζήτησης, καθώς το ένα βιβλίο τους ανοίγει την όρεξη να διαβάσουν το άλλο.

Η πρώτη περίοδος εφαρμογής του προγράμματος, από το Φεβρουάριο έως το τέλος Μαΐου 2012, άφησε πολύ θετική εντύπωση. Το πρόγραμμα, το υλικό, ο τρόπος διαχείρισης και η ενημέρωση αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά. Συνολικά οι δώδεκα δανειστικοί κινήθηκαν σε 49 σχολεία και σε περισσότερες από 60 τάξεις, με θεματικές ενότητες, όπως «H πόλη μου η Αθήνα», «Ζώα», «Δέντρα και δάση» και καλύπτουν τρία επίπεδα αναγνωστικής ικανότητας.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματος, οι φορείς που συνεργάζονται με την Δημοτική Βιβλιοθήκη συμπλήρωσαν τρεις νέες θεματικές ενότητες: «Το νερό», «Ταξίδια γεύσεων» & «Οι φίλοι μου και εγώ».

Το πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, με τη χορηγία της πολιτιστικής εταιρείας Πύρνα

Πληροφορίες: Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων 210 88.46.009, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 210 36.31.355, Πύρνα 210 62.30.913

Keywords
Τυχαία Θέματα