Βραχεία κεφαλή ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της Χ.Α.

Και πάλι παίρνει κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστη διαφορά, σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Έθνους της Κυριακής με παράλληλη πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής κατά μιάμιση μονάδα και στην οποία αποτυπώνεται το εύθραυστο πολιτικό

κλίμα των ημερών καθώς συνέπεσε με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι ερευνητές επέκτειναν το αρχικό δείγμα, που αύξησαν σε 1.100 άτομα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισορροπία «πριν και μετά το γεγονός.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 19,8% έναντι 19,6% της ΝΔ και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,8%, το ΚΚΕ με 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,6% και η ΔΗΜΑΡ με 3,2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 30,9%.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 28,7%, η ΝΔ 28,3%, το ΠΑΣΟΚ 7%, οι ΑΝΕΛ 5,2%, η Χ.Α. 11,2%, η ΔΗΜΑΡ 4,7% και το ΚΚΕ 6,7%. Οριακά εντός Βουλής και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,1%, ενώ «άλλο κόμμα» το 5,1%.

Οι ιθύνοντες της Metron Analysis διαπίστωσαν αισθητή πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής μετά το συμβάν.

Συγκεκριμένα, στη μέτρηση 2 ημέρες πριν τη δολοφονία, η Χ.Α. συγκέντρωνε 8,5%, ενώ 2 μέρες μετά, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 7%.

Υπάρχουν δε συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι το τσουνάμι των αποκαλύψεων για την έκνομη δράση της Χ.Α. θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της με συνέπεια τα δημοσκοπικά ποσοστά της να εμφανίσουν καθοδική τάση.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός προηγείται ο Α. Σαμαράς με 32%, έναντι 15% του Αλ. Τσίπρα.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Α. Σαμαράς με 42% και ακολουθούν: Κουβέλης 37%, Τσίπρας 35%, Βενιζέλος 27%, Καμμένος 25%, Κουτσούμπας 22% και Μιχαλολιάκος 13%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει 46%, έναντι 39% του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στην έρευνα καταγράφεται μια μικρή, αλλά σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Το αρνητικό ισοζύγιο του περασμένου Μαρτίου (-59) μικραίνει (στο -47). Το 19% θεωρεί ότι τα πράγματα είναι καλύτερα και το 66% ότι είναι χειρότερα.

Η εκτίμηση ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία έχει αυξηθεί και κινείται στο 53%.

Προτεραιότητα δίνεται στην παραμονή στην ευρωζώνη (58%) έναντι 37% που τάσσονται υπέρ της απεμπλοκής από τα μνημόνια.

Αργή αλλά σταθερή βελτίωση, τέλος, καταγράφεται για το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα. Καλύτεροι είναι οι δείκτες της κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύνης.

Δημοσκόπηση της 11ης Σεπτεμβρίου από την εταιρεία Pulse παρουσίαζε τη Χρυσή Αυγή με ποσοστό 15%. Σε δημοσκόπηση τις 14ης Σεπτεμβρίου από τη Rass για τον Τύπο της Κυριακής η Χ.Α. συγκέντρωνε 8,3%, ενώ 10,8% συγκέντρωνε σε έρευνα της Metrisi για τα Παραπολιτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα