Θα κουρέψουν και το δήθεν «κούρεμα»; Τι ετοιμάζουν πίσω από τις κουίντες

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Μας λένε νέα ψέματα για το δήθεν «κούρεμα» το οποίο δεν ελέγχουμε, ότι θα είναι μεγαλύτερο από 50%, ενώ στην πραγματικότητα δεν αποκλείεται ακριβώς το αντίθετο, με προετοιμασία φόρμουλας, που ρίχνει πιο μαλακά τις δανείστριες τράπεζες...
Ετοιμάζουν μικρότερο «κούρεμα» ή καθόλου, την ώρα που αλλότριων συμφερόντων «γάιδαροι μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα» του ελληνικού χρέους.

Έτσι με προπαγάνδα και «περίεργα» δημοσιεύματα
από εφημερίδες κύρους, όπως οι FT, εντείνεται η παραπλάνηση του κοινού για θέματα που θα καθορίσουν πολύ σοβαρά το άμεσο και μακρινό μέλλον του. Στο ένα στρατόπεδο συγκρούονται δύο διαφορετικές τάσεις μεταξύ Γερμανίας- ΔΝΤ από τη μία και ΕΚΤ από την άλλη, ενώ η πλευρά των τραπεζών –δανειστών, επιχειρεί να πάρει ότι μπορεί περισσότερο.

Που είναι τα ελληνικά συμφέροντα σε αυτή τη «μάχη» που γίνεται αντιληπτή με «περίεργα» δημοσιεύματα»; Πουθενά.

Το αν γίνει και πως θα γίνει «κούρεμα» το ελέγχουν άλλοι και αυτοί συγκρούονται. Εμείς παραμένουμε περισσότερο ή λιγότερο χαμένοι, ότι κι αν οι άλλοι αποφασίσουν.

Ειδικότερα:

Δημοσίευμα στους FT που αναπαράγεται από τον ελληνικό Τύπο, αναφέρει ότι το «κούρεμα» δηλαδή η μείωση του χρέους σε ελληνικά ομόλογα, θα είναι τελικά «μεγαλύτερη» από 50% που αποφασίστηκε τον Οκτώβρη του 2011, με τους δανειστές να προβλέπουν ότι θα χάσουν κάπου 55% με 60%. Αυτό όμως, επί της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων (Net Present Value ή εν συντομία NPV) και όχι επί της ονομαστικής...

Πρόκειται για μπαρούφα. Η συμφωνία του Οκτώβρη λέει ότι το κούρεμα θα είναι 50% επί της ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ. Με άλλα λόγια ένα ομόλογο που δίνει 100 ευρώ στον κάτοχό του την ημέρα εξόφλησης, θα δώσει 50%. Αλλά φυσικά οι τράπεζες δεν το υπολογίζουν έτσι, όπως το υπολογίζει ο απλός κόσμος.

Το υπολογίζουν βάσει της «καθαρής παρούσας αξίας» NPV λαμβάνοντας υπόψη το λεγόμενο προεξοφλητικό επιτόκιο, στο οποίο καθοριστικό ρόλο παίζει ο συντελεστής που αφορά στην απόδοση του ομολόγου. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση (δηλαδή η πτώση της τιμής του ομολόγου) τόσο μεγαλύτερο εμφανίζεται το κούρεμα επί της παρούσας αξίας.

Αυτή τη στιγμή, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου είναι στα ύψη (και η τιμή του στα τάρταρα). Το ιστορικό ρεκόρ με στοιχεία του Bloomberg, έγινε πριν λίγες ημέρες στις 21 Δεκέμβρη με απόδοση (επιτόκιο) 36,12% στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο. Τώρα είναι στα 35,32%. Δηλαδή πολύ υψηλότερο επιτόκιο και (μεγαλύτερη πτώση αντίστοιχα) από την υψηλότερη τιμή του Οκτώβρη 2011 που ήταν τα 25,96% για την απόδοση- επιτόκιο.

Καθώς από τον Οκτώβρη έγινε γνωστό με τα τότε διαθέσιμα στοιχεία ότι κούρεμα 50% επί της ονομαστικής αξίας ισοδυναμεί με μείωση 60% επί της καθαρής παρούσας αξίας, τότε πως είναι δυνατόν να μιλάμε τώρα για μείωση 55%-60% επί της παρούσας αξίας; Δεν θα έπρεπε η μείωση επί της καθαρής παρούσας αξίας να ξεπερνά το 60%; Δηλαδή θα κάνουν κούρεμα μικρότερο από 50% στην ονομαστικής αξία, αλλά δεν το
Keywords
Τυχαία Θέματα