Διαδηλώσεις στο Κάιρο κατά της επιρροής των Ισλαμιστών

Χιλιάδες Αιγύπτιοι, μέλη φιλελεύθερων και αριστερών πολιτικών παρατάξεων, διαδήλωσαν στο Κάιρο κατά της αυξανόμενης παρέμβασης και επιρροής των Ισλαμιστών στην κοινωνία, υποστηρίζοντας πως οι ημέρες της κομματικής μονοκρατορίας έχουν παρέλθει με την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία....
Ωστόσο, η συμμετοχή ήταν μικρότερη απο όση ήλπιζαν οι διοργανωτές της διαδήλωσης.
Την προηγούμενη εβδομάδα,
σε αντίστοιχη κινητοποίηση της αντιπολίτευσης είχαν σημειωθεί συγκρούσεις με υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πάνω από 100 άνθρωποι. Στελέχη της Αδελφότητας είχαν εκφράσει τη λύπη τους και στη σημερινή κινητοποίηση το ισλαμιστικό κίνημα απέφυγε να διοργανώσει αντιδιαδήλωση.

«Ελευθερία, δικαιοσύνη, κάτω η Συντακτική Επιτροπή», ήταν το κύριο σύνθημα που διατράνωσαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στην πρωτοκαθεδρία των Ισλαμιστών στο σώμα.
«Κάτω ο Μόρσι-Μουμπάρακ», ήταν άλλο ένα από τα συνθήματα που φώναζαν ενώ βάδιζαν προς την πλατεία Ταχρίρ, εστία της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

Οι διαδηλωτές καταφέρθηκαν επίσης και κατά του Μοχάμεντ Μπάντι, επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, την παράταξη από την οποία ιδρύθηκε το κόμμα από το οποίο αναδείχθηκε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Όσον αφορά το κόμμα του προέδρου, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ) εξέλεξε σήμερα ως επικεφαλής του τον Σάαντ αλ Κατάτνι, για να διαδεχθεί τον Μόρσι, ο οποίος αποχώρησε από την ηγεσία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Κατάτνι, πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου (που σήμερα έχει διαλυθεί) επικράτησε του προσωρινού προέδρου του PLJ Ίσαμ αλ Αριάν, συγκεντρώνοντας το 67% των προτιμήσεων των κομματικών αντιπροσώπων.
Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του κόμματος, ο Κατάτνι δήλωσε πως «μία από τις κύριες προτεραιότητές του θα είναι η ενίσχυση της εθνικής ενότητας».

Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θεωρείται ότι πρόσκειται στην πιο ριζοσπαστική τάση των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ο αντίπαλός του Αριάν, που αυτοπροβαλλόταν ως πιο πραγματιστής και διαλλακτικότερος στις επαφές με τις μη ισλαμιστικές παρατάξεις, είχε βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για τις εμπρηστικές του δηλώσεις κατά των αντιπάλων των ισλαμιστών, ενώ τελεί υπό δικαστική έρευνα σήμερα για υποκίνηση ταραχών αναφορικά με τα επεισόδια στην διαδήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα