Δράσεις από τους δήμους για την αντιμετώπιση της φτώχειας…

Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, πληθαίνουν ολοένα οι δράσεις και οι κινήσεις για την ενίσχυση εκείνων που πλήττονται περισσότερο. Το ένα μετά το άλλο δημιουργούνται και λειτουργούν τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ακόμα και ιατρεία, με τους γιατρούς να παρέχουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για την αγορά φαρμάκων, ο Δήμος Ηλιούπολης δημιούργησε το «Φαρμακείο Κοινωνικής... Αλληλεγγύης». Το φαρμακείο
λειτουργεί από τις 30 Ιανουαρίου με την αμέριστη στήριξη του κλάδου των φαρμακοποιών, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηλιούπολης και του τομεάρχη Φαρμακοποιών Ηλιούπολης κ. Ιωσηφίδη, του προέδρου Φαρμακοποιών του Κόσμου κ. Σερεμίδη και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντου.

Το φαρμακείο λειτουργεί σε χώρο του 1ου ΚΑΠΗ, στην Κάτω Ηλιούπολη, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 17.00 έως τις 19.00 το απόγευμα. Δικαιούχοι για φάρμακα είναι οι άποροι, άνεργοι και ανασφάλιστοι κάτοικοι Ηλιούπολης, που είναι κάτοχοι της σχετικής πράσινης κάρτας Φαρμακείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.

Τα βασικότερα δικαιολογητικά είναι αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος και Ε9, βεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ ότι ο δικαιούχος δεν είναι ασφαλισμένος και υπεύθυνη δήλωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση φαρμάκων στους δικαιούχους είναι η ιατρική συνταγή.

Υπεύθυνη για τη λειτουργία του φαρμακείου είναι η καθηγήτρια Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Παπασταϊκούδη. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ηλιούπολης και εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, Χρήστος Γιαννάκης, μίλησε στο ΑΜΠΕ για το Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λέγοντας ότι: «Ήδη από τον Σεπτέμβριο δεχόμουν καθημερινά καταιγιστικές επισκέψεις από απόρους και ανέργους της πόλης μας που μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακα τους. Έτσι, υποσχέθηκα ότι κάτι θα κάνω για αυτούς τους ανθρώπους και δεσμεύτηκα για άμεσες λύσεις».

Αρχικά, αφού βρέθηκε ο χώρος για τη λειτουργία του, συγκεντρώθηκαν τα πρώτα φάρμακα, από αυτά που περίσσευαν στα ντουλάπια των συνδημοτών του δήμου και τα προσέφεραν.

«Να τονίσω ότι ο έλεγχος, πριν προχωρήσουμε στη διανομή τους, ήταν αυστηρός και ενδελεχής με εξειδικευμένο προσωπικό» λέει ο κ. Γιαννάκης και προσθέτει: «Στη συνέχεια ήρθαμε σε επαφή με τους φαρμακοποιούς της πόλης μας και σήμερα, με την αγαστή συνεργασία και απόλυτη στήριξη που έχουμε, καλύπτουμε το 90% των αναγκών μας, σε σχέση με τις απαιτήσεις των δημοτών».

Όπως εξηγεί, η όλη προσπάθεια γίνεται ουσιαστικά με μηδενικό κόστος για τον δήμο. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της συνολικής κοινωνικής πολιτικής που ασκούμε, μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι στις επόμενες ημέρες θα λειτουργούν στην Ηλιούπολη και κοινωνικά ιατρεία σε συνεργασία με τη Χριστιανική Ένωση Νέων».

Και από το Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ηλιούπολης
Keywords
Τυχαία Θέματα