Ενστάσεις για την εφαρμογή του Οικοδομικού Κανονισμού

Αδυναμία εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/12) και του νόμου 4030/11 για τον νέο τρόπο έκδοση αδειών δόμησης διαπιστώνει ο σύλλογος των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ)...
Αιτία οι πρόσφατες τεχνικές οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την ερμηνεία του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού σε συνδυασμό με την αδράνεια των υπηρεσιών του να προχωρήσουν σε βελτίωση των προβλημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΑΔΑΣ,
οι πρακτικές του ΥΠΕΚΑ «εκθέτουν συναδέλφους μηχανικούς σε πελάτες και εργοδότες, λόγω αδυναμίας διεκπεραίωσης συνήθων υποθέσεων, πλήττουν το επιστημονικό τους κύρος και τους εμπλέκουν σε απαράδεκτες γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Όπως υποστηρίζουν οι αρχιτέκτονες, το κείμενο των οδηγιών για την εφαρμογή και ερμηνεία των διατάξεων του ν. 4067/12 σε πολλά σημεία του αντίκειται στο πνεύμα του νομοθέτη, όπως τουλάχιστον αυτό παρουσιάζεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου. Ειδικότερα, αναφέρουν: - Διαφοροποιεί την πρόθεση του νομοθέτη, όπως αυτή περιγράφεται στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου με τον τρόπο που αποδίδεται η ερμηνεία άρθρων όπως τα 2, 4, 11. - Επιτείνει τη δυνατότητα επιλεκτικής χρήσης και ερμηνείας διατάξεων από τους ελεγκτές μεγεθύνοντας την ασάφεια της πολεοδομικής νομοθεσίας (π. χ. άρθρο 11), με αποτέλεσμα τους γνωστούς κινδύνους διαπλοκής και διαφθοράς. - Ενισχύει την εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών (ΥΠΠΟ, Δασαρχείο κλπ) σε μικρής σημασίας εργασίες, σε αντίθεση με την πρόθεση του νομοθέτη για διευκόλυνση του πολίτη, με αποτέλεσμα την αύξηση τη γραφειοκρατίας και τη μείωση της παραγωγικότητας.
Στις υπερβολές και αστοχίες του νόμου 4030/11, οι αρχιτέκτονες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: - την απαίτηση σύνταξης διαγράμματος δόμησης σε κατεδαφίσεις - την απαίτηση σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών σε περιπτώσεις προσθηκών σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια όπου υφίσταται εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα. - την ασάφεια στην διαδικασία υποβολής των τελικών μελετών κατά την έκδοση της άδειας δόμησης.
Όλα αυτά τα προβλήματα, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «δημιουργούν αυξανόμενη δυσκολία για την παραγωγή έργου στον χώρο μας, που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, αποτρέπουν τον οποιονδήποτε να επενδύσει στον τομέα αυτόν και αποκλείουν την ανάπτυξη».
Επιπλέον, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς, οι αρχιτέκτονες κρίνουν ότι είναι απαραίτητη η επανεξέταση των διατάξεων που καθορίζουν το πεδίο αρμοδιότητας και ευθύνης διαφόρων υπηρεσιών και υπουργείων που εμπλέκονται στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος. Γι΄ αυτό προτείνουν να προσαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος (Ν. 3028/02) στις ενσωματωμένες στην εθνική νομοθεσία διεθνείς συμβάσεις (Ν. 2039/92 και 3378/05) και το Σύνταγμα. Έτσι θα διορθωθούν στρεβλώσεις που προκύπτουν από τη σύγχυση αρμοδιοτήτων στη διαχείριση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τους διπλούς χαρακτηρισμούς κτιρίων από ΥΠΕΚΑ και ΥΠΠΟ κλπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα