Οι αρχηγοί συνεδριάζουν μετά τη σφοδρή σύγκρουση Βρούτση-Τρόικα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 17:00 η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ λίγο νωρίτερα διακόπησαν για δεύτερη φορά σήμερα λόγω πλήρους ασυμφωνίας οι διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της Τρόικα.....

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του κ. Βρούτση με τους Πόλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς καταγράφηκαν σημαντικές διαφωνίες που έφτασαν μέχρι το σημείο
της σύγκρουσης. Σημεία αιχμής ήταν η κατάργηση των τριετιών και η μείωση των αποζημιώσεων στις απολύσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βρούτσης προσερχόμενος στη συνάντηση όταν ρωτήθηκε αν είναι κρίσιμα τα πράγματα περιορίστηκε να απαντήσει: «Θα δούμε, θα τα πούμε μετά».
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ακαμψία από την πλευρά της Τρόικα στο σύνολο του πακέτου των εργασιακών ενώ όπως φαίνεται τις περισσότερες ενστάσεις εκφράζει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ οι κύριοι Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.
Η Τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν ουσιαστικά καταργηθεί από την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και άρα δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί από κάποιο βασικό μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάσεις και τα επιδόματα.
Επομένως η Tρόικα, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη νομοθετηθεί, καθώς το ελάχιστο ύψος μισθού έχει ορισθεί στα 586 ευρώ χωρίς να «εμπλουτίζεται» από τέτοιες προβλέψεις.

Όμως, στο κείμενο του νόμου 4046, που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2012, που κυρώνει το Μνημόνιο Συνεννόησης, γίνεται μνεία σε «τριετίες» καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμασης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, του χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%».
Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.
Αυτή την ώρα τα στελέχη της Τρόικα πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα