Συνήγορος του Πολίτη: Οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην εφαρμόζουν την εγκύκλιο για την ιθαγένεια!

Παρέμβαση σχετικά με την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, που αφορά στη διαδικασία απονομής της ιθαγένειας, έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη, με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή φέρεται ευθέως κατά της κυβερνητικής απόφασης, καλώντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έως ότου υπάρξει σχετική ρύθμιση τροποποίησης ή ανατροπής του...
Επισημαίνοντας ότι ήδη κάποιες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Δήμους
υλοποιούν την εγκύκλιο, ο Συνήγορος του Πολίτη, διαμηνύει ότι «κάθε απόκλιση θα ήταν παράνομη ή και αξιόποινη, ενώ τυχόν εγκύκλιος δεν απαλλάσσει από την ευθύνη».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή «καλεί το υπουργείο να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε, αφού πρώτα δημοσιευθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να προσαρμόσει εάν χρειαστεί τη διαδικασία απονομής ιθαγένειας στις συνταγματικές επιταγές και παράλληλα να ρυθμίσει τη μεταβατική κατάσταση», καθιστώντας σαφές ότι «η ρύθμιση αυτή πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις και να μεριμνά για την προστασία των ανήλικων παιδιών αλλοδαπών που δεν έχουν γνωρίσει άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία απεστάλη προς το υπουργείο Εσωτερικών, κοινοποιούμενη σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Δήμους, αναφέρει:

«Πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 965/15.11.2012, γραφείο Υπουργού Αναπληρωτή) προβλέπει ότι, ''ενόψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του ΣτΕ που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1α και 24 του ν. 3838/2010'', παραγγέλλεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και στους δήμους να αναστείλουν τη διαδικασία απονομής ιθαγένειας.

Ο Συνήγορος σημειώνει ότι η άτυπη διαρροή πιθανολογούμενης απόφασης δικαστηρίου δεν αρκεί για να θεμελιώσει αναστολή διατάξεων ισχύοντος νόμου. Στην περίπτωση που διατάξεις νόμου κριθούν τελικά αντισυνταγματικές, ακυρώνονται μόνο συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις. Για την επέκταση των αποτελεσμάτων της απόφασης σε άλλες πράξεις ή εκκρεμείς διαδικασίες το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, μέχρι δε την ολοκλήρωσή της να παράσχει οδηγίες για προσωρινή διευθέτηση της μεταβατικής κατάστασης, με σεβασμό στην αρχή της χρηστής διοίκησης και στα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις που πρόκειται να τροποποιηθούν.

Εκτός, όμως, από τα ζητήματα νομιμότητας, η αιφνίδια και αποσπασματική αναστολή της διαδικασίας κτήσης ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης προξενεί σοβαρότατα ουσιαστικά προβλήματα. Οι επίμαχες διατάξεις αφορούν μόνον ανηλίκους ή προσφάτως ενηλικιωθέντες αλλοδαπούς, οι οποίοι γεννήθηκαν, σπούδασαν και διαβιούν επί μακρόν στην Ελλάδα υπό καθεστώς νομιμότητας και χωρίς να έχουν γνωρίσει άλλη χώρα ή ζήσει σε άλλη κοινωνία εκτός της ελληνικής.

Για τα παιδιά αυτά, ο νομοθέτης προέβλεψε (και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση, σε σ
Keywords
Τυχαία Θέματα