«Βροχή» τα φέσια

Ολοένα και πληθαίνουν τα φέσια και οι ακάλυπτες επιταγές, που πνίγουν την αγορά του Ηρακλείου, οδηγώντας πολλούς επιχειρηματίες να βάλουν «λουκέτο» στα καταστήματά τους.....

Στο εμπορικό κέντρο του Ηράκλειο, τα λουκέτα σε καταστήματα και επιχειρήσεις έσπασαν ρεκόρ δεκαπενταετίας ενώ οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες. Τα στοιχεία του 2011 δείχνουν ότι ναι μεν ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών περιορίστηκε σε σύγκριση με το 2010, ωστόσο τα ποσά είναι μεγαλύτερα.

Την ίδια ώρα, η εικόνα
του φαινομένου για το 2012 αποτυπώνει την απόλυτη καθίζηση της αγοράς. Το φαινόμενο εξηγεί σε δηλώσεις του στο prismanews.gr ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μανόλης Σφυρής. «Το φαινόμενο των ακάλυπτων μεταχρονολογημένων επιταγών έλαβε το 2010 ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αιφνιδίασε τη ντόπια αγορά. Τους τελευταίους μήνες στην τοπική επιχειρηματικότητα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, για αυτό και ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών τη χρονιά που πέρασε ήταν μικρότερος», επισημαίνει ο κ. Σφυρής και προσθέτει «δυστυχώς, όμως, τα ... φέσια είναι μεγαλύτερα. Τα ποσά που κινήθηκαν ήταν μεγάλα και οι επιπτώσεις στην αγορά είναι για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταστροφικές». Όταν ακούτε για «φέσια στην αγορά» σημαίνει πως η αγορά στέρεψε από ρευστό, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Πλέον τα φέσια έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα, ενώ η έκρηξη που σημειώνεται στους αποκαλούμενους δείκτες ασφυξίας αντικατοπτρίζει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

«Το μόνο θετικό σημείο σε αυτό το εφιαλτικό, κατά τα άλλα σκηνικό, είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μαθαίνει να λειτουργεί διαφορετικά στις συναλλαγές του και ερευνά τη φερεγγυότητα των δοσοληψιών του» τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Πηγή:prismanews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα