Η λιτότητα βλάπτει την υγειονομική περίθαλψη και τις ασθενείς ομάδες

08:15 10/4/2013 - Πηγή: TNSite

Παράλληλα ζήτησαν την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη για την Υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, με τίτλο "Η πρόσβαση στην Ιατρική Περίθαλψη στην Ευρώπη σε καιρούς κρίσης και έξαρσης της ξενοφοβίας", οι Γιατροί του Κόσμου υπογραμμίζουν την αποτυχία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων.

Τα στοιχεία της μελέτης έχουν συλλεχθεί από συνεντεύξεις με περισσότερους από 8.000 ασθενείς σε 14 ευρωπαϊκές χώρες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης

και της Αθήνας. Μεταξύ των ασθενών που ερωτήθηκαν, το 20% εξ' αυτών είχε δεχθεί άρνηση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας από κάποιον επαγγελματία υγείας μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Το 81% δεν είχε καμία δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα χωρίς να πληρώσει το σύνολο των ιατρικών δαπανών, ενώ το 59% των ερωτηθέντων εγκύων δήλωσαν πως δεν είχαν καμία πρόσβαση σε προγεννητική περίθαλψη μέχρι και την ημέρα της συνέντευξης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου, Λιάνα Μαίλλη, "Ως επαγγελματίες υγείας απαιτούμε το δικαίωμά μας να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της κοινωνικής θέσης ή της καταγωγής τους. Ζητούμε να αρθούν από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην πρόσβαση τους στην ιατρική περίθαλψη".

Λόγω των δημοσιονομικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, "οι πιο φτωχοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη διάφορους παράγοντες που τους καθιστούν ευάλωτους (οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι χρήστες ναρκωτικών), βλέπουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία προηγουμένως τους παρείχαν μια ελάχιστη βοήθεια, να περιορίζονται, ακόμη και να εξαφανίζονται", επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που εξετάστηκαν στα ιατρικά κέντρα των Γιατρών του Κόσμου στις Βρυξέλλες, στην Νίκαια, στο Μόναχο, στο Άμστερνταμ, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Αλικάντε δεν λάμβαναν την θεραπεία που απαιτούσε η κατάσταση της υγείας τους, ενώ το 59% των εγκύων δεν είχαν την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση πριν από τον τοκετό και τουλάχιστον το 10% των παιδιών δεν είχαν εμβολιαστεί.

Όμως, η μελέτη υπογραμμίζει και το ανερχόμενο πρόβλημα της ξενοφοβίας, επισημαίνοντας, ότι οι μετανάστες γίνονται οι "αποδιοπομπαίοι τράγοι" των οικονομικών προβλημάτων.

Με αφορμή την 7η Απριλίου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα Εθνικά Συστήματα Υγείας στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, και ότι είναι ανοιχτά σε όλους όσοι διαμένουν στα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την πρόληψη και τη θεραπεία μεταδοτικών νοσημάτων, την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στα εθνικά συστήματα εμβολιασμών, στην παιδιατρική περίθαλψη και στην προ-γεννητική και μετά-γεννητική για όλες τις εγκύους. Ζητούν επίσης την παροχή καθεστώτος πλήρους προστασίας για μετανάστες που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία στη χώρα προέλευσής τους.

Εκτός από την συνολική κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και μια συνολική πρόσβαση στον εμβολιασμό και στην περίθαλψη για όλους τους ανηλίκους.

Ειδικά για την Ελλάδα, η οποία υποβάλλεται σε αυστηρή θεραπεία λιτότητας, "υπήρχε ένα ποσοστό 8% Ελλήνων ασθενών πριν από τρία χρόνια και 50% σήμερα. Το ερχόμενο έτος θα υπάρχουν ακόμη περισσότεροι", σύμφωνα με τον γιατρό Νικήτα Κανάκη των Γιατρών του Κόσμου της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα